Fellesindeksen MSCI World, hvor 23 aksjemarkeder i Europa, Nord-Amerika, Japan og Australia inngår, har falt med 8,5 prosent i løpet av oktober. Børsverdier på 4500 milliarder dollar har forsvunnet fra MSCI World Index, ifølge IG og Reuters. Nedgangen har også vært kraftig ved fremvoksende markeder.

Svak aktivitetsmåling i Kina

Oktober måned avsluttes med en oppgang i Asia. Det er fortsatt nervøsitet hos investorer. Resultatsesongen nærmer seg slutten. Asiatiske selskaper har lagt frem solide resultater, men konsekvensene fra handelskrigen mellom USA og Kina slår først inn i dette kvartalet.

Den offisielle innkjøpssjefsindeksen fra Kina (purchasing manager’s index, pmi) for oktober tar pulsen på aktiviteten i industrien. Denne endte på 50,2 – like over 50-tallet som er skillet mellom en fortsatt oppgang i aktiviteten. Dette var lavere enn ventet.

Det skal bli verre. Underindeksen for nye eksportordrer falt til 46,9 i oktober. Dette er den laveste målingen på nesten tre år. I den offisielle pmi-målingen er det en overvekt av statskontrollerte storselskaper. En måling med private selskaper kommer på torsdag.

– Handelsspenningene mellom USA og Kina har påvirket enkelte bransjer. Med planlagte tiltak i vinter og en fastlåst konflikt i handelsspenningen vil den innenlandske etterspørselen være stabil, men den eksterne etterspørselen vil fortsette å avta, sier analytiker Wen Tao ved China Logistics Information Center, som publiserer undersøkelsen, i en kommentar.

Høy volatilitet

Ikke siden 2010 har det vært mer volatilitet for den amerikanske S&P 500-indeksen enn i oktober. Det har ikke vært to handelsdager med en sammenhengende oppgang. På tirsdag steg og falt den amerikanske nøkkelindeksen over én prosent fem ganger.

– Dessverre ser jeg ikke at volatiliteten vil avta mye de neste ukene, sier global markedsstrateg Kristina Hooper hos Invesco til Bloomberg.

Kinesiske aksjer har ledet nedgangen i de fremvoksende markedene. Shanghai-indeksen har falt med over 30 prosent siden nedgangen startet i januar.

Australske AMP Capital Investors, som forvalter nesten 140 milliarder dollar på vegne av investorer, mener tiden er moden til å se på enkelte fremvoksende markeder, blant annet Kina.

– Det beste tidspunktet å handle i et marked er når ingen ønsker det, sier forvalter Nader Naeimi til Bloomberg.

Utenlandske investorer har kvittet seg med kinesiske aksjer verdt 1,1 milliarder yuan (1,3 milliarder kroner) daglig i gjennomsnitt i oktober. Kinesiske myndigheter har oppfordret børsnoterte selskaper om å foreta tilbakekjøp av aksjer. Det har sendt kursene høyere denne uken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hva skal til for å bli en gasellebedrift?
Vi har snakket med noen av gasellebedriftene i Rogaland og spurt dem hva som er viktigst for å bli en gaselle.
01:52
Publisert: