Den brede CSI 300-indeksen, hvor de største og mest omsettelige selskapene ved børsene i Shanghai og Shenzhen inngår, har steget med 17 prosent på to måneder. Den amerikanske S&P 500-indeksen, som har steget svakt siden midten av juni, har falt med 6,5 prosent i samme periode.
– Attraktiv kjøpsmulighet
Kinesiske byer er i ferd med å gjenåpne etter omfattende nedstengninger og restriksjoner siden i vinter. Fortsatt gjennomføres regelmessig massetesting, og det er strenge krav for å kunne slippe inn på alt fra kjøpesentre og restauranter, til å kunne foreta innenlandsreiser.
Grensene er i realiteten stengt, og det er en omfattende prosess for de som ønsker å reise til og fra Kina. Det er forventninger om at den aktiviteten skal ta seg opp i andre halvår, og at myndighetene vil komme med nye tiltak for å sikre en økonomisk vekst for hele året.
Børsrallyet de siste to månedene har økt børsverdiene med 1800 milliarder dollar (nesten 18.000 milliarder kroner), ifølge beregninger foretatt av South China Morning Post. Inneværende kvartal avsluttes denne uken og de første kvartalsresultatene fremlegges om et par uker.
Den sveitsiske storbanken UBS venter inntjeningsvekst på fire prosent for de børsnoterte selskapene som inngår i CSI 300-indeksen for hele 2022. Markedskonsensus ligger på 15 prosent.
– Vi venter at markedet vil konsolidere seg i løpet av de neste to månedene med en svak økonomisk vekst og resultatnedgraderinger. En nedgang vil være en attraktiv kjøpsmulighet, sier strateg Men Lei hos UBS til South China Morning Post.
Citic Securities, som er Kinas største meglerhus, mener de 800 største børsnoterte selskapene vil få 23 prosent lavere inntjening i andre kvartal, sammenlignet med samme kvartal i fjor.
En forsmak på hva som kan være i vente kom på mandag, da de største industriselskapene la frem månedsresultater for mai måned. Disse viste en resultatnedgang på 6,5 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor. I april var nedgangen på 8,5 prosent.
Fortsatt høy risiko
Capital Economics er svært skeptisk til om oppgangen ved de kinesiske børsene er begynnelsen på en langsiktig oppgangstrend.
– For det første vil oppgangen i den kinesiske økonomien sannsynligvis bli mye svakere enn etter den globale finanskrisen, eller etter utbruddet av pandemien i 2020, skriver sjeføkonom John Higgins i en ny rapport.
Han viser til inflasjon og høyere renter i Kinas viktigste eksportmarkeder.
– Forverringen av husholdningenes realinntekter fra høy inflasjon, sammen med endringer i de globale forbrukermønstrene – vekk fra varer og over til tjenester – tyder på at etterspørselen etter kinesiske produkter vil avta, skriver sjeføkonomen.
Han stiller også spørsmål rundt den kinesiske pandemistrategien, hvor målet fortsatt er nullsmitte i samfunnet, og hva konsekvensene vil bli på lengre sikt.
– Til tross for de store kostnadene er det en høy risiko for den økonomiske aktiviteten hvis det kommer et nytt smitteutbrudd, skriver Higgins.
Han avslutter med at han heller ikke er overbevist om at myndighetene ikke vil lette på restriksjonene som er satt inn overfor de store teknologi- og internettselskapene. Alibabas børsverdi har falt med over 60 prosent siden høsten 2020.
– Vi tror ikke at det nylige rallyet i det kinesiske aksjemarkedet vil legge grunnlaget for omfattende gevinst de neste årene, skriver Capital Economics i den nye rapporten.
CSI 300-indeksen ble først etablert i 2008. Shanghai-indeksen går tilbake til 1995. Den nådde en topp på nesten 6000 i 2007, og ligger 45 prosent lavere nå enn høstmånedene for nesten 15 år siden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.