Finansmarkedene fikk en forsmak på nervøsiteten ved verdens børser på søndag da nøkkelindeksene ved børsene i Midtøsten, som holdt åpne, falt med nesten ti prosent.
Da handelen startet ved Asia-børsene mandag morgen, pekte pilene ned umiddelbart. Sydney-børsen i Australia, som svært sjelden har tilsvarende store bevegelser som kan oppleves ved de asiatiske markedene, falt med 7,4 prosent på mandag.
«Investorer vil vekk. Himmelen faller. Kom deg ut, kom deg vekk mens du kan. Wall Streets lidelser vil til slutt ramme realøkonomien på Main Street», skriver sjeføkonom Chris Rupkey hos MUFG Union Bank i en oppdatering på søndag kveld fra USA, ifølge Yahoo Finance.
Banken er en del av Mitsubishi UFJ Financial Group, som er en av verdens største finansinstitusjoner.
– Som på 1930-tallet
Forrige uke ble avsluttet med global spredning av koronaviruset, som har smittet over 100.000 mennesker og forårsaket 3100 dødsfall på to måneder. Spredningen har nesten stanset opp i Kina med få tilfeller de siste dagene.
Kollapsen mellom Opec-landene og Russland, såkalt «Opec+» før helgen, kom overraskende på markedene. Oljeprisen stupte med 15 dollar, over 30 prosent, i løpet av sekunder da markedene åpnet.
«Det virker som at alliansen Opec+ er død etter de ikke klarte å oppnå enighet om ytterligere produksjonskutt. Vi mener sannsynligheten for at oljeproduksjonen øker fra Opec+ vil øke, også før den nåværende avtalen offisielt opphører. Russland er det landet som mest sannsynligvis vil øke produksjonen på kort sikt», skriver Australia and New Zealand Banking.
Goldman Sachs: Verre enn i 2014
Hva som skjer, blir karakterisert som en historisk hendelse.
– Det er veldig sjeldent å oppleve at svikten i etterspørselen faller sammen med en økning i tilbudet. Ikke siden begynnelsen på 1930-tallet har kombinasjonen pris og pessimisme vært som den er nå. Priskollapsen har nettopp begynt, sier analytiker Bob McNally ved Rapidan Energy Group til Financial Times.
Finansinstitusjonen Goldman Sachs nedjusterte søndag kveld oljeprisprognosene for de neste to kvartalene til 30 dollar fatet de neste to kvartalene. De utelukker ikke at oljeprisen kan falle til 20 dollar de neste ukene.
«Prognosene for oljemarkedet er alvorligere enn i november 2014, da en priskrig startet forrige gang. Det skyldes den betydelige etterspørselskollapsen på grunn av koronaviruset», skriver oljestrateg Damien Courvalin hos den amerikanske finansinstitusjonen i en ny rapport.
Historisk svak kronekurs
Norske kroner har aldri vært svakere mot euro enn den var natt til mandag og har falt med 4,5 prosent og har ligget på 10,95 på det svakeste.
Kronen falt med nesten fem prosent mot amerikanske dollar og var på 9,66 natt til mandag. Dette er det svakeste nivået siden vinteren 1985, hvor kursen lå på samme nivå.
Det er oljeprisen som slår direkte ut for den norske valutaen – og andre oljeavhengige valutaer. Meksikanske peso har falt med seks prosent mot amerikanske dollar.
– Oljeprisen er blitt et større problem for markedene enn koronaviruset, sier Adam Crisafulli hos analyseselskapet Vital Knowledge til CNBC.
Japanske yen har styrket seg med 1,6 prosent og blir sett på som en sikker havn, mens dollaren har svekket seg mot euro.
De amerikanske rentene har stupt. Renten på amerikanske statsobligasjoner med ti års løpetid ligger på under 0,5 prosent.
Den amerikanske sentralbanken (Fed) satte ned renten med 50 basispunktet i forrige uke. Nå ventes det nye – og større – rentekutt under det ordinære sentralbankmøtet i neste uke, ifølge CME FedWatch Tool.
Det ventes et børsfall over hele verden. Ved 3-tiden norsk tid ligger Dow Jones an til å falle med over 1250 poeng – tilsvarende 4,5 prosent. Futures for den teknologitunge Nasdaq-børsen viser en større nedgang.
Resesjon for Japan
Kina la frem elendige handelsstatistikker i helgen med en svikt i eksporten på over 17 prosent i årets to første måneder sammenlignet med i fjor. Det var ventet et handelsoverskudd på rundt 25 milliarder dollar, men endte på et underskudd på over syv milliarder dollar.
Japan har lagt frem reviderte økonomiske statistikker for fjerde kvartal med en nedgang verdiskapingen på 1,8 prosent, målt i bruttonasjonalprodukt, sammenlignet med samme kvartal i 2018. Investeringene falt med 4,6 prosent, den største nedgangen siden finanskrisen.
«Vi har tegnet inn en nedgang på 0,5 prosent for inneværende kvartal, noe som gjør det ligger an til den første resesjonen siden 2012. Dette vil i hovedsak skyldes et fall i eksporten», skriver Capital Economics mandag morgen.
Analyseselskapet mener at det japanske forbruket også rammes på grunn av koronaviruset for verdens tredje største økonomi.
«Mange har valg hjemmekarantene», skriver Capital Economics.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.