Ikke engang under tidligere finanskriser har hovedindeksen ved Taipei-børsen, hvor det er børsverdier på over 17.000 milliarder kroner, falt mer enn den gjorde i løpet av noen formiddagstimer på onsdag.

Intradagsfallet på nesten 8,6 prosent er historisk – og dramatisk for småinvestorer som har lånt penger for å handle aksjer i et euforisk marked det siste året.

Yndet investeringsunivers

Uroen fortsatte da børsen åpnet torsdag morgen med et fall på 3,5 prosent. I løpet av formiddagen har den tatt seg opp og har steget svakt ved lunsjtider.

– Den taiwanske børsen fikk juling på onsdag. Den taiwanske børsen, som består av tre fjerdedeler teknologiaksjer, har vært et yndet investeringsunivers for investorer på leting etter selskaper som tjener på den sterke etterspørselen etter elektroniske komponenter, sier porteføljeforvalter Dan Erik Glover hos Odin Forvaltning.

Småinvestorer har flokket til Taipei-børsen. Mye har vært lånefinansiert og marginlån var på det høyeste siden 2011 ved månedsskiftet. Når kursene begynner å falle kommer kravene om å innfri utestående marginlån.

Liten korreksjon etter sterk børsoppgang

Glover mener Taiwan-børsen har havnet i en perfekt storm. Taiwan har nesten ikke hatt koronasmitte. Totalt er det registrert vel 1200 smittetilfeller. Det har vært en oppblussing de siste ukene. På onsdag ble det registrert 16 nye tilfeller. Dette er en ny rekord.

– Med teknologifall i USA, virusoppblussing, og en unormalt stor andel privatinvestorer på børsen, med tilhørende vekst i marginlån, har skapt en perfekt storm for økt volatilitet, sier han.

Porteføljeforvalteren mener dette er en korreksjon.

– Taiwan har en sterk driftsbalanse, lite ekstern gjeld og vi ser ikke samme fall materialisert seg i valutamarkedet. Det er derfor lite som tyder på at dette er et varseltegn på ubalanse i den taiwanske økonomien, men snarere en liten korreksjon etter en sterk børsoppgang, sier Glover.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.