Den amerikanske børsindeksen Nasdaq, hvor det inngår i hovedsak teknologiselskaper, er tilbake i et bullmarked. Onsdag steg indeksen med 2,9 prosent. Siden bunnen i midten av juni har den steget med 20,6 prosent. Den er fortsatt 18,8 prosent lavere enn ved nyttår.
Trippel renteøkning
Onsdagens optimisme fra USA har fortsatt via Stillehavet til Asia-regionen. Kospi-indeksen ved Seoul-børsen startet med en umiddelbar oppgang med over én prosent ved børsåpning. Også i Australia pekte pilene opp. Tokyo-børsen, Asias største, holder stengt.
Totalinflasjonen for USA i juli lå på 8,5 prosent. Dette er 0,2 prosentpoeng lavere enn hva som var ventet på forhånd. Kjerneinflasjonen, hvor energi- og matvarepriser ikke inngår, var lavere enn ventet og endte på 5,9 prosent.
– Det er forståelig at markedene var fornøyde over å se bedre inflasjonsoverskrifter. Selv om denne endringen betyr noe, bryr sentralbankene seg mer over nivået på inflasjonen. Det er en lang og usikker vei ned fra fjellet, skriver analytikerteamet fra den australske storbanken ANZ i en morgenrapport fra Sydney torsdag morgen.
ANZ advarer om at feiringen ved børsene er vel tidlig.
– Vi tviler sterkt på at statistikkene fra én enkeltmåned vil være nok til å få Fed til å senke årvåkenheten, skriver analytikerne.
Det er advarsler fra finansinstitusjonen ING, hvor de konkluderer at inflasjonen i USA har nådd toppen.
Men det vises til at inflasjonen fortsatt er skyhøyt over målet, det fortsatt er press i det amerikanske arbeidsmarkedet og at det ligger an til fortsatt vekst i den amerikanske økonomien i inneværende kvartal.
– Det er viktig å huske at det er en ny arbeidsmarkedsrapport og en ny inflasjonsrapport før det neste Fed-rentemøtet den 21. september. Argumentet for en trippel renteøkning i september er sterk, skriver sjeføkonom James Knightley.
Flaskehalser løsner
I Kina, som er verdens nest største økonomi, steg konsumprisindeksen med 2,7 prosent i juli. Dette er fortsatt under myndighetenes akseptable nivå og det ventes at prisveksten vil avta de neste kvartalene.
– Konsumprisveksten steg til det høyeste nivået på 24 måneder i juli og nærmer seg regjeringens grense på tre prosent. Dette er fortsatt lavt i global sammenheng. Vi tror inflasjonen er nær en topp og vil falle tilbake de kommende kvartalene. Produsentprisindeksen falt til det laveste på 17 måneder, skriver Capital Economics.
Analyse- og rådgivningsselskapet peker på at den underliggende inflasjonen i Kina og lav. Råvareprisene har falt og flaskehalsene i de globale forsyningskjedene er i ferd med å løsne opp igjen.
Den globale forsyningskjedeindeksen fra Federal Reserve Bank of New York falt i juli med 57 prosent fra toppen i desember i fjor. Aktivitetsindekser fra USA, Europa, Japan og Kina viser også at det er en bedring. Fraktprisene fra Asia har falt kraftig på kort tid.
– Forsyningskjedepresset var så alvorlig at bedrifter stanset produksjonen og knappheten betydde at prisene steg. Nå begynner vi igjen å se at varene kommer dit de skal, og at systemene for internasjonal handel er dynamiske og kan reise seg igjen, sier seniorøkonom Joana Konings hos ING til Financial Times.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.