Den tyske forsvarsministeren har de siste dagene løpt fra møte til møte i Brussel for å søke støtte for sitt kandidatur til posten som ny president for EU-kommisjonen.

EU-parlamentet skal stemme over nominasjonen allerede neste uke.

Men de folkevalgte har ikke tenkt å selge seg billig. De krever sterke politiske garantier fra von der Leyen for å gi henne sitt ja.

Brøt tausheten

De første møtene mellom von der Leyen og de ulike partifamiliene i EU-parlamentet har foregått bak lukkede dører, og den tyske CDU-politikeren har heller ikke gitt noen intervjuer etter at hun ble nominert.

Men onsdag brøt hun tausheten.

Da ble flere av møtene strømmet direkte på sosiale medier. I tillegg holdt von der Leyen en kort pressekonferanse sammen med EU-parlamentets nye president David Sassoli.

Krav om kjønnsbalanse

I et møte med den liberale partifamilien Forny Europa sa von der Leyen at hun som president vil forsøke å sette sammen en ny EU-kommisjon med like mange kvinner som menn. For å oppnå dette vil hun be samtlige medlemsland om å nominere to personer: en kvinne og en mann.

I dagens EU-kommisjon er det til sammenligning bare ni kvinner. Og 19 menn.

Von der Leyen vil selv bli EU-kommisjonens første kvinnelige sjef hvis hun blir godkjent av EU-parlamentet i avstemningen neste uke.

Klimanøytralitet innen 2050

Von der Leyen la også stor vekt på klima, og hun erklærte full støtte til målet om klimanøytralitet i EU innen 2050.

– Tiden renner ut. Så la oss være modige. La oss være ambisiøse, sa von der Leyen.

Klimanøytralitet vil si en situasjon der effekten av alle gjenværende utslipp nulles ut.

Men skal EU nå dette målet, blir det også nødvendig å skjerpe målet for 2030, ifølge von der Leyen.

Hun foreslo å skjerpe målet fra 40 prosent til 50 prosent. Men forslaget imponerte ikke – EU-parlamentet har nemlig allerede gått inn for å skjerpe målet helt til 55 prosent.

Forsiktig om brexit

Om brexit uttalte von der Leyen seg forsiktig, uten å bryte med EUs etablerte linje.

Storbritannia skal etter planen forlate EU akkurat idet den nye kommisjonspresidenten tiltrer i høst.

Von der Leyen trakk også frem datasikkerhet og forsvarssamarbeid som viktige satsingsområder, og hun tok til orde for å innføre minstelønn i alle EU-land.

Grønt nei

De grønne ga uttrykk for skuffelse etter onsdagens utspørringer og erklærte at de vil stemme mot von der Leyen i avstemningen neste uke.

– Vi hørte ingen konkrete forslag, sier Ska Keller, en av lederne for den grønne partigruppen.

Også i den sosialdemokratiske leiren har det vært betydelig misnøye med nominasjonen. Men sosialdemokratene varslet onsdag at de først vil bestemme seg etter helgen.

Von der Leyen vil trenge absolutt flertall i forsamlingen for å bli valgt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.