Trump-administrasjonen innfører toll på aluminium og stål fra EU, Canada og Mexico. '

– De har ikke funnet grunn til unntak for sine nærmeste allierte og handelspartnere, sier Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets.

EU var sammen med Canada og Mexico unntatt fra Trumps nye toll på 25 prosent for stål og 10 prosent for aluminium, men unntakene løp ut fredag. Nå innføres avgiftene fra midnatt.

Andreassen mener dette er en trist dag, og er bekymret for hvor dette vil ende. Han regner med at EU vil se seg nødt til å svare, selv om det også er destruktivt, og mener det vil være et smart valg å gå etter symbolprodukter som whisky, Jeans og Harley Davidson.

– Dette er en dårlig dag for verdenshandelen, sier EUs handelskommissær Cecilia Malmström. Hun varsler mottiltak fra EU, men understreker at det skal skje i tråd med WTOs regelverk. ​

Frykter EU-mottrekk

Knut E. Sunde, direktør i NHOs Norsk Industri sier det blir et spennende døgn for mange norske bedrifter, men at det ikke er de direkte effektene av tollen han frykter mest.

– De amerikanske sanksjonene gir ikke store konsekvenser for Norge. For oss står det om mottiltakene fra EU, og hvilke land som rammes derfra, sier

For Norges del handler det i første rekke om stålindustrien, og om EU vil innføre sanksjoner mot stålprodukter fra Norge.

-Dersom det blir innført, vil ståleksport på to milliarder kroner til EU bli berørt. Det er 40 bedrifter som har en eksport på én million kroner eller mer til EU, sier Sunde.

Tidligere er det kjent at den enkeltbedriften som blir hardes rammet, vil være spanskeide Celsa i Mo i Rana, som i 2016 omsatte for rundt tre milliarder kroner. Celsa har tidligere avvist å kommentere mulige handelssanksjoner.

Hydro ned

Frykten for handelskrig er bidrar trolig til at Dow Jones er ned 0,6 prosent torsdag.

Det er uklart om eventuelle mottiltak fra EU også kan ramme Norge. Oslo Børs har ikke reagert mye på nyheten de første minuttene. Norsk Hydro falt rundt 0,6 prosent fra omtrent det tidspunktet nyheten kom, hentet seg inn, men falt så videre.

Pressekontakt i Norsk Hydro, Halvor Molland, forklarer at den direkte påvirkningen for Hydros del er begrenset i første omgang.

– Vi selger en del produkter til USA fra blant annet Tyskland og Qatar som vil bli omfattet av tollen, sier Molland.

I tillegg har de en omfattende virksomhet i USA som vil oppleve økte priser på råvarematerialene som de bruker for å foredle produkter.

– Det som vi er bekymret for, et at dette vil utløse mottiltak fra EU, sier Molland.

Det er usikkert hvordan slike tiltak vil påvirke Norge gjennom EØS-avtalen, men Molland sier at norske myndigheter for øyeblikket jobber med å få klarhet i dette. Han legger til at de mener det er uheldig at enkelte velger å sette opp ensidige handelsbarrierer som påvirker handelsstrømmene på en kunstig måte.

Slipper Norge?

Eventuelle sanksjoner mot norsk aluminium, som USA nå innfører mot EU og andre land, vil tidligst komme i 2019 fra EU, og er også langt mindre sannsynlig, ifølge Sunde.

– Da vil de gjøre seg selv en bjørnetjeneste. 70 prosent av Europas aluminium produseres i Norge og Island, og sanksjoner vil ramme europeiske bedrifter i langt større grad enn på stål.

Den store spenningen er om Norge slipper sanksjoner fordi EØS-avtalen forbyr denne typen tiltak mellom EU og EØS.

-Vi mener juridisk at vi har rett, mens EU har argumentert for at de må likebehandle det de kaller tredjeland. Vi har drøftet hvor integrert norsk industri er i verdikjeden i EUs industri, og har argumentert for at kvoter eller toll på norsk stål vil skade også europeisk industri.

Vi mener EØS-avtalen gjør at vi har underlagt absolutt alt til EUs regelverk, i motsetning til en rekke andre land som også ber om unntak fra sanksjoner. Om dette når frem, er mildt sagt spennende, sier Sunde.

Tidligere denne uken fikk han økt håp da EUs handelskommissær, svenske Cecilia Malmström, gikk langt i å uttale at Norge kan bli unntatt.(Vilkår)