Forslaget minner om uttalelsene til president Donald Trump i 2018 om at alle som krysset grensen ulovlig, ville bli nektet asyl. Det forslaget er avvist av domstolene.

Den nye planen vil innebære at alle som krysser grensen ulovlig, ikke bare asylsøkere, blir avvist. Det hvite hus sier at presidenten har myndighet under pandemilovgivningen til å sette en slik plan ut i livet.

De sier en slik plan er under vurdering også fordi Mexico ikke har iverksatt nok tiltak for å bremse spredningen av viruset. President Andrés Manuel López Obrador ba først tirsdag mexicanerne holde seg unna store arrangementer med mange mennesker.

Destillerier i USA har begynt å lage egne desinfiseringsmidler – og gir dem bort
Amerikanske destillerier hjelper til med å etterkomme behovet for hånddesinfeksjon midt i koronapandemien.
00:40
Publisert:

Borgerrettighetsgrupper fordømmer planen og sier beslutninger om pandemien må tas av helsemyndighetene, og ikke være et utslag av Trumps forsøk på å stenge grensen for asylsøkere.

60.000 asylsøkere er siden januar i fjor sendt tilbake til Mexico for å vente der på å bli innkalt til intervju med amerikanske myndigheter.

Siden november har myndighetene også avvist asylsøknadene til hundrevis av salvadoranere og honduranere og fløyet dem til Guatemala.

Tirsdag kunngjorde imidlertid Guatemala at de på grunn av koronaviruset ikke lenger vil ta imot migranter som blir deportert fra USA i henhold til en avtale inngått i fjor.

Avtalen innebærer at Guatemala anses som et trygt tredjeland, og at alle har reist gjennom Guatemala på vei til USA, ikke kan søke asyl i USA og derfor blir returnert til Guatemala.

(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.