USAs president Donald J. Trump fortsetter kritikken av svensk innvandringspolitikk i sin første twitter-melding mandag.

«FALSKE NYHETER-mediene forsøker å si at storstilt immigrasjon til Sverige fungerer helt nydelig. NOT!», skriver Trump på Twitter.

Forundring og overraskelse

En uttalelse fra presidenten i en tale i Florida lørdag om «se hva som skjedde i Sverige i går» førte til stor overraskelse og undring i nabolandet i helgen.

«Sverige. Hvem hadde trodd det? Sverige. De har tatt inn et stort antall. Og de har fått problemer de aldri trodde var mulig», sa Trump i talen.

Nøyaktig hva Trump refererte til var imidlertid ikke helt klart.

Svensk sikkerhetspoliti, Säpo, måtte ifølge NTB understreke at noen konkret hendelse ikke fant sted i Sverige fredag. Heller ikke den amerikanske ambassaden i Stockholm visste hva han snakket om ifølge Aftonbladet.

– Det finnes ingenting som har endret seg i vurderingen av trusselbildet siden fredag kveld, nei, sa Karl Melin hos Säpos pressetjeneste til avisen, ifølge NTB.

Nyhetsinnslag

Søndag kom imidlertid Det hvite hus kom med en uttalelse, blant annet etter at den svenske ambassaden i USA hadde bedt om en forklaring.

Ifølge visepressesjef Sarah Sanders i Det hvite hus refererte Trump til et nyhetsinnslag han hadde sett kvelden før talen.

Hun presiserte at Trump snakket generelt om «økende kriminalitet» og ikke en spesifikk hendelse, ifølge The Guardian.

Noen minutter senere søndag ettermiddag fulgte Trump opp med en melding på twitter om at uttalelsen var en referanse til en historie som ble sendt på Fox News om immigranter og Sverige. Ifølge den svenske avisen Dagens Nyheter var innslaget et intervju med dokumentarfilmskaperen Ami Horowitz, som har laget en kortfilm-dokumentar om Sverige.

Ifølge NTB trekker Horowitz i dokumentaren frem en hypotese om at Sverige skjuler problemer som har kommet grunnet innvandring.

Politifolkene som har stilt opp i dokumentaren sier til den svenske avisen Dagens Nyheter at deres uttalelser bevisst er tatt ut av sin sammenheng.(Vilkår)