Det er feststemning ved børser over hele verden. Dette skjer til tross for at koronaviruset langt fra er beseiret, det er store demonstrasjoner i amerikanske byer, frykt for nye konflikter mellom USA og Kina – og en dyp resesjon med høy arbeidsledighet.

Nøkkelindeksene ved de amerikanske børsene avsluttet handelen på tirsdag med en oppgang. Optimismen har fortsatt over Stillehavet til Asia. Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen åpnet to prosent høyere.

«Investorer forblir optimistiske – med fokus direkte rettet mot at økonomiene skal gjenåpne. Smittestatistikkene viser at gjenåpningsplanene fortsetter som planlagt», skriver National Australia Bank i morgenrapporten.

– Nedtur gir fantastiske muligheter

Midt under koronapandemien i mars tok analytikere frem bokstavene «V», «U» og «L» for å forsøke å spå hvordan aksjemarkedene ville reagere på omfattende nedstengning.

– Hvis jeg ser på markedene, ser jeg en v-formet oppgang. Det er hva markedene forteller oss, sier Mark Mobius, som er grunnlegger av Mobius Capital Partners, til Bloomberg.

Mobius er en kjent skikkelse i investormiljøene. Han var blant de første internasjonale investorene som utarbeidet en investeringsstrategi for fremvoksende markeder i fondskjempen Templeton Asset Management.

Gjennom pandemikrisen har Mobius anbefalt investorer om å handle aksjer og argumentert for at nedturer sjelden varer lenge – men at oppturer gjør det. Det amerikanske aksjemarkedet hadde en 11 år lang opptur fra slutten av finanskrisen i mars 2009 til i vinter.

– Når vi er inne en enorm nedtur gir det alltid fantastiske muligheter til å kjøpe aksjer, sa Mobius i en virtuell konferanse med indiske investorer nylig.

Nikkei-indeksen har steget med over 35 prosent siden bunnen ble nådd i mars da det ble bekreftet koronaviruset spredte seg raskt i Europa og USA. Amerikanske S&P 500 er over 40 prosent høyere enn hva den var på det laveste i mars.

Den største vinneren i Asia i perioden er den handelsavhengige Seoul-børsen, som er over 42 prosent høyere. Onsdag morgen var bilprodusenten Hyundai Motor vinneren med en oppgang på nesten fem prosent.

– Skrekk og gru

Finansinstitusjonen ING er skeptisk til det pågående børsrallyet og optimismen.

«Opptøyer, portforbud og ganske så jevne koronasmittetall ser ikke ut til å gjøre noen forskjell på markedsstemningen. Jeg begynner å lure på hva som vil gjøre det», spør analysesjef for Asia, Robert Carnell, i morgenrapporten på onsdag.

Økonomier er inne i en dyp resesjon, arbeidsledigheten er rekordhøy, det foretas nesten ikke internasjonale reiser, skoler er stengt og de som kan jobber fra hjemmekontor.

«Det virker som at vi har kommet til en verden hvor det ikke spiller noen rolle hva slags skrekk og gru som kastes inn i økonomien. Det ventes at finans- og pengepolitiske skyts kan få det til å forsvinne. Jeg mener det er en utrolig naiv holdning å ha. De neste månedene vil vise om jeg har rett», skriver Carnell.

Han tror ikke at historisk svake amerikanske arbeidstall for mai måned, som kommer på fredag, vil endre markedssynet et flertall av investorene har. Det ventes at den offisielle arbeidsledigheten er på rundt 20 prosent.

«Jeg vil ikke vedde penger på negative markeder når jeg slår på skjermene mandag morgen. Det ser ikke ut til å skje lenger», skriver INGs analysesjef.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.