Alevo bekrefter på sine nettsider at det har søkt om en såkalt Chapter 11 - på norsk kalt en konkursbeskyttelse.

En Chapter 11 innebærer at selskapet søker beskyttelse fra en amerikansk konkursdomstol, som da kan gi et globalt vern mot kreditorer. Dette kan muliggjøre videre drift, mens selskapet arbeider for å finne en restruktureringsløsning.   

Selskapet melder imidlertid at det håper å «maksimere verdiene som betales til kreditorene».

- Chapter 11 betyr at Alevo i USA har startet en prosess for å fasilitere et ordentlig oppgjør med dets kreditorer, og hvis nødvendig stenge ned driften på en strukturert måte, uten å bryte de relevante lovbestemmelsene, skriver selskapets talsperson i USA, Scott Schotter i en epost til DN. 

Lokalavis: Permitterer ansatte

Alevo, som eier en stor fabrikk i Concord i Nord-Carolina, må permittere 290 ansatte, ifølge en artikkel i lokalavisen Charlotte Observer. Samtidig stoppes driften, og selskapet planlegger ifølge lokalavisen å selge alle eiendeler.

Det er de to Alevo-selskapene Alevo USA Inc. og Alevo Manufacturing Inc. som nå søker konkursbeskyttelse.

Alevo ble startet av nordmannen Jostein Eikeland, for å produsere en batteriteknologi selskapet hevdet var revolusjonerende. 

Eikeland har tidligere drevet det kontroversielle  selskapet TMGI, som gikk konkurs i 2008, og Telecomputing, som mistet milliarder av børsverdien i 2001. 

Alevo har hentet inn milliardbeløp fra investorer de siste årene, men maktet aldri å få til en regulær produksjon av batterier. 

DN-dokumentar (19. august 2016): Seriemilliardæren magasinetPlus

«Formidable utfordringer»

Alevos finansdirektør Peter Heintzelman sier i en uttalelse at det var en vanskelig avgjørelse.

– Avgjørelsen ble drevet frem av de formidable utfordringene som finnes ved å bringe ny teknologi inn i kommersiell produksjon, og manglende finansiell mulighet til å fortsette videre etter gjentatte forsinkelser i produksjonen. Dette er en trist dag for våre dedikerte ansatte og partnere, og for fremtidsutsiktene for Alevos teknologi, sier Heintzelmann i uttalelsen.

Alevo skriver i pressemeldingen at selskapet har at store produksjonsutfordringer, og derav ikke hatt nok inntekter til å fortsette driften.

«Alevo-enhetene har aktivt søkt nye finansieringskilder for å finansiere deres drift og vekststrategi. Uheldigvis, til tross for jobb etter beste evne, har ikke finansieringen blitt realisert i tid til å tillate fortsatt drift».

Produksjonslinja hvor battericellene blir montert og sveiset inn i tette stålkassetter på Alevos fabrikker i Concord.  
Produksjonslinja hvor battericellene blir montert og sveiset inn i tette stålkassetter på Alevos fabrikker i Concord.   (Foto: Ørjan F. Ellingvag)

DN har vært i kontakt med nestleder i i Alevo-styret, Eric Cameron.

– Jeg har ingen kommentar, ring selskapet, sier Cameron.

For det sveitsiske morselskapet, som ble startet av nordmannen Jostein Eikeland, er situasjonen uviss. 

- Når det gjelder konsekvenser for morselskapet, så gjenstår en vurdering av det, skriver Alevos talsperson i USA, Scott Schotter, i en epost til DN.

Fjernet nettsideinfo

Alevo har fjernet all informasjon fra sin nettside, med unntak av pressemeldingen om Chapter 11-søknaden. DN har gjennom tjenesten Wayback Machine fått tilgang til nettsiden slik den så ut tidligere i sommer.

Da var Jostein Eikeland listet som styreleder i Alevo. Schotter bekrefter overfor DN at Eikeland fremdeles er styreleder i Alevo-konsernet.

Alevo fikk i fjor inn den russiske oligarken Dimitrij Rybolovlev som større investor. DN har tidligere skrevet at Rybolovlev har gått inn med en drøy milliard kroner i batteriselskapet.(Vilkår)