– Bedrifter ser bedre ut enn noensinne med bedriftsentusiasme på rekordnivåer. Aksjemarkedene er på en all-time-high. Det skjer ikke uten videre, skriver Donald Trump på Twitter torsdag.

Ja, det er all-time-high om dagen.

Alle de tre nøkkelindeksene på Wall Street i USA har gått på gjentatte rekorder under Trumps presidentskap. Den industritunge Dow Jones-indeksen går mot sin åttende strake dag med oppgang. Onsdag brøt den igjennom milepælen på 22.000 poeng.

Det har ikke gått ubemerket hen hos Trump.

Ni ganger i løpet av juli tvitret Trump om hvor bra det går i aksjemarkedene om dagen. Og allerede to ganger i august.

Men han er langt ifra den presidenten som har gitt aksjemarkedene størst medfart i løpet av de første seks månedene. Han blir grundig forbigått av hans forgjenger Barack Obama og George H.W. Bush.

Obama topper to indekser

S&P 500-indeksen inneholder 500 store selskaper og blir ofte sett på som den indeksen som representerer det amerikanske aksjemarkedet best, og er en bjellesau USAs økonomi.

Den har steget med 8,8 prosent siden Trump ble innsatt som president den 20. januar i år.

Under George H.W. Bush, som var president fra 1989 til 1993, steg S&P 500 med 20,7 prosent i løpet av hans første seks måneder – over dobbelt så mye som den har under Trump.

Barack Obama gjorde det imidlertid enda bedre. S&P 500 steg med 22,6 prosent under Obamas første seks måneder.

Også om man ser på Dow Jones-indeksen har Obama gjort det best.

Under Trumps seks første måneder steg Dow Jones-indeksen 15,37 prosent. Under Obama steg den med 10,4 prosent i tilsvarende periode.

«Tok over i oppgang»

Det amerikanske nyhetsnettstedet Axios skriver at Obama tok over presidentembetet midt i en økonomisk nedgang, så mye av hans økning av S&P 500 var et oppsving fra dypet, mens Trump tok over et aksjemarked som allerede var på vei opp, og som har fortsatt etter han ble innsatt.

– Aksjemarkedet kan treffe all-time-high (igjen) 22.000 i dag. Var 18.000 bare for seks måneder siden på valgdagen. Tradisjonelle medier nevner det sjelden, skrev Trump på Twitter tirsdag, dagen da Dow Jones passerte 22.000 poeng.

Trekker vi tiden tilbake til da Trump vant presidentvalget 8. november i fjor, har Dow Jones steget med over 20 prosent, mens S&P 500 har steget med over 15 prosent. I starten ble mye av oppgangen drevet at tro på løfter om skatteletter og mer investering i infrastruktur, områder der Trump siden har møtt motgang.

– Ikke noe kaos

– Høyeste aksjemarked NOENSINNE, beste økonomiske tall på flere år, arbeidsledigheten på sitt laveste på 17 år, lønningene stiger, grensen er sikker, ikke noe kaos i Det hvite hus, skrev Trump på Twitter 31. juli.

Forrige uke måtte Trumps nye kommunikasjonssjef Anthony Scaramucci gå av etter bare ti dager. Det skjedde få dager etter han i en telefonsamtale med en reporter i New York Times skal ha gått til angrep på flere av sine kolleger i Det hvite hus.

Noen dager før Scaramuccis avgang byttet Trump ut Reince Priebus som stabssjef i Det hvite hus med John F. Kelly (67). Priebus sine 189 dager er en av de korteste periodene en stabssjef har sittet i moderne amerikansk historie.

– Reince er en bra mann. John F. Kelly vil gjøre en god jobb, han er en «great american», sa Trump til reportere like etter nyheten kom ut.(Vilkår)