Tirsdag ble den tidligere politimannen Derek Chauvin dømt for drapet på George Floyd. Floyd ble drept i en pågripelse 25. mai i fjor, da Chauvin satte kneet sitt til halsen hans i over ni minutter.

Den tidligere politimannen Derek Chauvin ble tirsdag dømt for forsettlig drap på George Floyd. Bildet er fra rettslokalene da dommen ble lest opp.
Den tidligere politimannen Derek Chauvin ble tirsdag dømt for forsettlig drap på George Floyd. Bildet er fra rettslokalene da dommen ble lest opp. (Foto: NTB Scanpix)

Derek Chauvin var tiltalt for to grader av uaktsomt drap og en grad av forsettlig drap. Han ble dømt for alle tiltalepunktene.

Det innebærer at retten konkluderer med at Chauvin var vitende om at han utsatte Floyd for alvorlig kroppslig skade. Det innebærer ikke at juryen må finne det bevist at Chauvin mente å drepe ham, men den nærmeste oversettelsen på norsk for det mest alvorlige tiltalepunktet er likevel forsettlig drap.

Denne tiltaleposten har en strafferamme på 40 år, de øvrige er på 25 og ti år.

Jubel utenfor rettsbygningen

Både utenfor rettsbygningen i Minneapolis og flere andre steder i USA viste TV-bilder at folkemengder hadde samlet seg for å følge domsavsigelsen. Da Chauvin ble kjent skyldig på det mest alvorlige tiltalepunktet, brøt jubelen løs utenfor.

Jubelen vokste da Chauvin ble dømt for også de to andre tiltalepunktene. Flere personer brøt sammen i gråt både utenfor rettsbygningen, der venner og familie av Floyd var samlet, og rundt om i Minneapolis og andre amerikanske byer.

Samtidig ble det avholdt en markering på stedet der Floyd ble drept maidagen i fjor.

– Dette er rettferdighet for svarte amerikanere. Denne saken er et vendepunkt i USAs historie om ansvarlighet for politiet, og sender et tydelig budskap vi håper blir hørt klart og tydelig i hver by og hver delstat, sier Floyd-familiens advokat Ben Crump i en uttalelse.

Ber alle i USA ta grep

CNN fikk kontakt med Floyds bror etter at kjennelsen ble kjent, men han klarte bare å få frem at han ville takke for all støtte før han ble oppløst i tårer og ikke lenger kunne snakke.

– Jeg vil ikke kalle dagens kjennelse rettferdighet. Den legger ansvaret der det skal legges, men nå er rettferdigheten i dine hender. Da snakker jeg til alle i USA, sier Keith Ellison, justisminister i Minnesota.

Ellison oppfordrer videre alle amerikanere til å bruke kjennelsen som inspirasjon til å skape forandring. Det er det som vil være virkelig rettferdighet, sier han.

Amnesty Internationals John Peder Egenæs er inne på det samme.

– Dette betyr rettferdighet for George Floyd, men det kan bare være begynnelsen. Nå må amerikanske myndigheter ta grep for å sikre at ingen, uansett hudfarge, trenger å frykte overgrep i møte med politiet, sier Egenæs.

Fryktet uro

Det har vært stor frykt for at en mild dom mot Chauvin kunne føre til kraftige demonstrasjoner. Nasjonalgarden er blitt utplassert flere steder, blant annet i Minneapolis der rettssaken fant sted.

Krimeksperter har påpekt at aktoratet la frem en sterk sak, mens forsvaret var sprikende og tynt.

Før kjennelsen ble kjent, og mens juryen satt isolert, gjorde USAs president det klart at han håpet på en korrekt dom. Joe Biden slo fast at bevisene etter hans syn var overveldende.

Aktoratet sa også i sin sluttprosedyre at selv et barn ville forstå at Chauvin var skyldig etter å ha sett videobilder og andre bevis.

Dødsfallet, som skjedde i mai i fjor etter at Chauvin hadde satt kneet sitt mot Floyds hals og nakke i over ni minutter, førte til voldsomme Black Lives Matter-demonstrasjoner. «Jeg får ikke puste», som Floyd ropte flere ganger, ble et slagord for hele bevegelsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.