Ved åpning på Wall Street mandag ettermiddag pekte pilene nedover, men et lite blaff av optimisme sendte særlig teknologiaksjene opp kort tid etter åpning. Men etter noen timers nervøs handel tok den sedvanlige pessimismen over igjen, og derfra pekte det rakt ned for alle de tre toneangivende indeksene.

Slik endte det mandag:

  • Den brede S&P 500-indeksen falt med 1,03 prosent.
  • Teknologiindeksen Nasdaq var ned 0,60 prosent.
  • Industritunge Dow Jones endte ned 1,11 prosent.

Det betyr at S&P 500-indeksen mandag endte på årsverste.

Energiaksjene fikk gjennomgå hardest mandag og falt i snitt med rundt to prosent, i takt med at oljeprisen falt under 84 dollar fatet for nordsjøolje, det laveste siden begynnelsen av januar i år.

Samtidig steg rentene videre. Den såkalte «tiåringen», altså renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner luktet på fire prosent, mens renten på toårige statsobligasjoner steg til 4,5 prosent, det høyeste nivået på 15 år.

Tung september

September er kjent som en av de tyngste børsmånedene i USA, og denne høstens resesjonsfrykt, renteoppgang, inflasjon og store valutabevegelser har ført til usikkerhet i markedene. Den geopolitiske uroen knyttet til krigen i Ukraina og de høye energiprisene sprer også nervøsitet i markedene.

De siste to ukene har de tre amerikanske hovedindeksene falt med rundt ti prosent.

Særlig forrige uke var brutal på de amerikanske børsene, etter en ny trippelrenteheving fra den amerikanske sentralbanken, den tredje i rekken siden i sommer.

De aller fleste økonomene og analytikerne venter en ny lignende renteheving allerede i november. Sentralbanken har da også oppjustert rentebanen for inneværende og neste år ganske kraftig.

Mandag er det også knyttet en viss spenning i markedene til om den britiske sentralbanken, Bank of England, intervenerer i markedet for å stoppe det massive pund-fallet de siste dagene.

Frykt for engelsk syke

I en uttalelse fra Bank of England sent mandag ettermiddag heter det at banken følger utviklingen svært nøye, og vil ta opp både prisstigningen og valutafallet på bankens neste møte. Banken skriver videre at den ikke vil nøle med å endre rentene hvis det trengs.

Raphael Bostic, sjefen for the Federal Reserve i Atlanta, peker ifølge avisen Financial Times på at nettopp situasjonen i Storbritannia øker sjansen for en global resesjon – altså økonomisk tilbakegang. Etter at den nye britiske finansministeren Kwasi Kwarteng la frem regjeringen Liz Truss' nye økonomiske plan med store skattekutt har rentene økt kraftig og det britiske pundet falt som en stein.

Bostic sier den nye økonomiske planen har «økt usikkerheten og gjør at folk stiller spørsmål ved hvilken retning økonomien vil ta».

Storbritannia ligger alt an til å få den desidert laveste veksten blant de ledende industrilandene, og med den nye regjeringen er det igjen frykt for handelsgnisninger med EU i forlengelsen av brexit som kan forverre situasjonen ytterligere.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.