Avstemningen fant sted før klokken 20 norsk tid. Nå som Kavanaugh har fått nok stemmer, blir saken sendt videre til Senatets plenumsforsamling der det skal holdes en siste avstemning. Denne er egentlig ventet å bli gjennomført tirsdag. Men den moderate republikanske senatoren Jeff Flake tok til orde for at FBI må få inntil én uke på seg til å etterforske de siste opplysningene om sex-anklager mot Kanavaugh.

Justiskomiteen har nå bedt Det hvite hus om å gi FBI ordre om å starte etterforskning av anklagene.

President Donald Trump sier det må være opp til Senatet selv å bestemme når avstemningen om Brett Kavanaugh som ny høyesterettsdommer, skal skje.

– Jeg er sikker på at det vil gå bra, sier Trump i en kommentar fredag kveld.

Demokratene reagerte tidligere på dagen med raseri og flere forlot Senatets justiskomité etter at republikanerne besluttet å gå videre med Kavanaugh-avstemningen fredag.

Avgjørelsen ble tatt til tross for at tre kvinner de siste dagene har anklaget Kavanaugh for seksuelle overgrep.

Emosjonell høring

Den ene av kvinnene, psykologiprofessoren Christine Blasey Ford, forklarte seg om det angivelige overgrepet i flere timer da hun torsdag møtte i justiskomiteen. Amerikanske medier mener hun fremsto som svært troverdig.

Ifølge Ford skjedde overgrepet både hun og han var tenåringer på 1980-tallet

Etterpå var det Kavanaughs tur til å bli spurt ut. Han avviste anklagene på det sterkeste. Flere ganger hevet han stemmen under den svært følelsesladde høringen.

Demokratene ønsker en grundigere etterforskning av anklagene mot Ford.

Viktig stemme

Den moderate republikanske senatoren Jeff Flake ga tidligere fredag beskjed om at han ville stemme ja til å anbefale Kavanaugh til stillingen som høyesterettsdommer, som sistnevnte i så fall vil beholde på livstid.

Flakes stemme er viktig ettersom han var regnet som en som kunne ha stemt mot Kavanaugh og vippet flertallet i Demokratenes favør. Republikanerne har elleve representanter i komiteen, mens Demokratene har ti.

Som følge av beslutningen ble Flake stanset av flere kvinner i Senatets korridorer som gråtkvalt fortalte ham sine egne historier om seksuelle overgrep mens Flake sto stille og lyttet.

President Donald Trump har sagt at han var fornøyd med høringen torsdag. Han har flere ganger sagt at ham mener anklagene mot Kavanaugh er politisk motivert.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dette tweetet Trump etter Kavanaugh-høringen
Den amerikanske presidenten raskt ute for å vise hvem som hadde hans fulle støtte.
00:39
Publisert: