Fra nyttår ble marihuana legalisert og fritt til salgs over disk i California. Delstaten har USAs største økonomi, og den rangeres blant de ti største økonomiene i verden uansett hvordan man regner på det.

– Dette er et monumentalt skritt, og den virkelig store testen på legalisering, sier Eirik Løkke, rådgiver i den liberale tankesmien Civita.

California er den åttende amerikanske delstaten som nå legaliserer både bruk og salg av marihuana.

Dop over disk er nå lovlig i California.
Dop over disk er nå lovlig i California. (Foto: Mathew Sumner/AP/NTB Scanpix)

Narko skattlegges

I California regner man med en lovlig omsetning av marihuana på syv milliarder dollar (knapt 60 milliarder kroner) i 2020.

Delstaten regner med å tjene milliarder ved at dette markedet nå blir hvitt, både med hensyn til sysselsetting, skatteinngang og avgifter. Redusert kriminalitet vil også frigjøre ressurser for politiet, domstolene og fengselsvesenet.

Legalisering vil også svekke kriminelle organiserte bander som tjener milliarder på at marihuana er ulovlig.

– Det er all grunn til å tro at det vil ha en enormt positiv økonomisk effekt å løfte dette over i legale former. Penger som kan brukes til gode formål, sier Løkke.

Han er ikke fremmed for at dette også kan ha noen negative bieffekter, som på folkehelsen. Men han påpeker at det så langt er veldig lite som tyder på at det vil skje.

– Alkohol er uansett det desidert skadeligste rusmiddelet, ikke minst på folkehelsen, sier Løkke.

Myndighetene i California vil fra nå av behandle marihuana på lik linje med alkohol. Det vil si at man må være 21 år eller eldre for å kjøpe og bruke stoffet. Undersøkelser fra Colorado, som har en tilsvarende lov, viser at bruken av marihuana blant unge faktisk falt noe etter legaliseringen.

Taper krigen

Siden president Richard Nixon i 1971 erklærte krig mot narkotika har USA og andre land brukt tusenvis av milliarder kroner, uten å komme nærmere en seier. I USA og de fleste andre land er fengslene fulle av unge arbeidsføre menn, dømt til meget lange straffer. Politi og tollere sloss mot vindmøller, og domstolene og kriminalomsorgen bruker enorme ressurser på narkotikakriminalitet.

– Krigen mot narkotika har vært en katastrofe av episke dimensjoner. Men nå er det en økende erkjennelse av at dette er noe som må overlates til helsevesenet, ikke justismyndighetene, sier Løkke.

I USA peker han på den såkalte opiodkrisen, som nå rammer svært mange hvite mennesker i arbeiderklassen.

– Jeg tror det faktum at dette nå også rammer hvite så hardt, ikke bare svarte og andre minoriteter som før, gjør at man begynner å tenke nytt, sier Løkke.

I kø for stoff

Amerikanske medier meldte tirsdag at folk sto i kø utenfor da de lisensierte utsalgene åpnet etter nyttår.

I enkelte større byer som Los Angeles har lokale myndigheter ikke klart å holde tritt administrativt, og det vil fortsatt gå noen uker før alle tillatelser og lisenser er på plass.

Kjøpmennene ser også enorme muligheter. Mindre butikker som frem til nå har solgt kun til kunder med resepter for medisinsk bruk, ekspanderer. Blant disse er Urbn Leaf, som er i ferd med å danne en ny dopkjede.

Will Senn, en av grunnleggerne av Urbn Leaf, sier til avisen Los Angeles Times at pågangen har vært helt enorm, og mye større enn ventet. Selskapet har nå satt opp busser for å frakte folk fra byen til utsalgene som alt er åpne, og leverer også hjem.

– Vi kan levere marihuana på tyve minutter, som pizza, sier Penn.

I Europa har turister i en årrekke valfartet til Amsterdam, blant annet på grunn av Nederlands liberale narkotikapolitikk. Flyselskapet Norwegian, som satser tungt på det amerikanske markedet, har ikke noe tro på at lovlig dop vil føre til marihuanaturisme til USA og California.

– Nei, jeg tror ikke på noen Amsterdam-effekt, sier Charlotte Holmbergh, presseansvarlig i Norwegian.(Vilkår)

ANNONSØRINNHOLD: Skal du se OL i arbeidstiden?
01:18
Publisert: