USA har bekreftet at Hong Kongs tidligere innenriksminister Patrick Ho Chi-ping, også kjent som «Fat Ping», er arrestert og tiltalt for å ha betalt bestikkelser i USA. Singaleseren Cheikh Gadio, som var mangeårig utenriksminister for Senegal er også arrestert.

Ho skal ha representert et kinesisk energiselskap. Selskapet er ikke nevnt med navn i tiltalen, men det skal dreie seg om Shanghai-selskapet CEFC China Energy. Ho er leder av en tenketank i Hong Kong, som har en avdeling i delstaten Virginia.

Denne er finansiert av det kinesiske selskapet.

– En skamfull fabrikasjon

Ifølge det amerikanske justisdepartementet, som har tatt ut tiltalen, skal de to ha brutt korrupsjonslovgivningen, stått bak hvitvasking av penger på tvers av landegrensene og deltatt i en konspirasjon. Dette skal ha skjedd på vegne av et kinesisk energiselskap.

De skal ha betalt bestikkelser på to millioner dollar til Tsjads president Idriss Déby, som har vært landets leder siden 1990, i bytte mot verdifulle rettigheter til et oljefelt.

CEFC skal ha kjøpt deler av et oljefelt fra et taiwansk selskap. Med på kjøpet fulgte en bot på to milliarder dollar. Denne ble redusert til 400 millioner dollar, ifølge tiltalen.

Alt avvises blankt av Tsjad.

Tsjads president Idriss Deby.
Tsjads president Idriss Deby. (Foto: LUDOVIC MARIN)

«Tsjads regjering avviser denne skamfulle fabrikasjonen», sier regjeringen i en uttalelse.

De legger til at de vil «gjøre opprør mot USA og enkelte etater som ønsker å ødelegge omdømmet til Tsjad og landets president». Tsjad er rangert som verden 15. mest korrupte land, ifølge Corruption Perceptions Index 2016.

Bestikkelser på høyeste nivå

De skal også ha foretatt en utbetaling på en halv million dollar til en veldedig stiftelse som var kontrollert av Ugandas utenriksminister Sam Kutesa og hans familie.

«La meg bruke denne muligheten til å formidle vår takknemlighet til styreformannen for hans gave til stiftelsen», skrev Kutesas kone i en epost.

Familiemedlemmer av Ugandas president skal ha blitt lovet eierposter i forretningsprosjekter.

– Denne saken viser bestikkelser på høyeste nivå. Bestikkelser og korrupte handlinger ødelegger vår økonomi og undergraver tilliten til frie markedsplasser, sier assisterende statsadvokat Kenneth A. Blanco i en uttalelse.

Ho og Gadio møttes i New York i 2014 og begynte å legge planer.

– De to var angivelig villig til å kaste penger etter lederne fra to land og omgå vanlig forretningspraksis. De skjønte ikke at å benytte det amerikanske finanssystemet ville bli deres undergang, sier assisterende FBI-direktør William Sweeney til Voice of America.

Avviser alt

Det kinesiske selskapet avviser enhver kobling. CEFC China Energy har rådgiverstatus hos FNs økonomiske og sosiale råd (ECOSOC), som skal fremme internasjonalt økonomisk og sosialt samarbeid og utvikling.

Tenketanken har via denne rådgiverrollen hatt tilgang til nøkkelpersoner og beslutningstagere i FN-systemet, ifølge South China Morning Post.

«China Energy Fund Committee er en veldedig stiftelse som ikke er involvert i CEFC Chinas kommersielle aktiviteter», skriver selskapet i en uttalelse.

Selskapets grunnlegger Ye Jianming er registrert som styreleder i stiftelsen. I 2015 ble han utnevnt som spesialrådgiver for Ugandas utenriksminister Sam Kutesa, som skal ha mottatt en betaling, ifølge New York Times.

Ukjent energigigant

Det privateide kinesiske selskapet har vært en viktig brikke i Kinas «nye silkevei», som skal koble landet sammen med resten av Asia, Midtøsten, deler av Afrika og Europa med moderne infrastruktur.

CEFC har lenge vært ukjent, men skal ha en omsetning på rundt 40 milliarder dollar. I 2016 kjøpte CEFC en 35 prosent eierandel i et oljefelt i Tsjad fra Chinese Petroleum Corp.

I september tok de en eierpost i det russiske energiselskapet Rosneft med en investering på ni milliarder dollar. Rosneft er underlagt økonomiske sanksjoner i USA.

Ifølge den amerikanske tiltalen ble overføringene skjult som donasjoner, men var i realiteten bestikkelser.

«Utbetalingen var en bestikkelse for å skaffe seg forretningsmessige fordeler for energiselskaper i et forsøk på å sikre seg kontrakter og avtaler i Ugandas finans- og energisektor», ifølge det amerikanske justisdepartementet.(Vilkår)

Feirer at Robert Mugabe har gått av
Folk gikk ut i gatene for å feire at president gjennom 30 år i Zimbabwe Robert Mugabe har gått av
00:42
Publisert: