USAs tidligere utenriksminister besøker denne helgen Norge, på invitasjon fra Nobelinstituttet og Universitetet i Oslo.

Søndag skal 93-åringen delta på et arrangement i Universitetets aula, samen med en annen tidligere sikkerhetsrådgiver, Zbigniew Brzezinski.

Lørdag var Kissinger, som var nasjonal sikkerhetsrådgiver og utenriksminister under presidentene Richard Nixon og Gerald Ford og en aktiv pådriver for militærkuppet i Chile, på plass i Oslo rådhus da Colombias president Juan Manuel Santos mottok årets fredspris.

Døde i ruinene

Salvador Allendes barnebarn Pablo Sepúlveda Allende har vanskelig for å forstå dette. I et brev til Nobelinstituttet og Universitetet i Oslo, gjengitt som kronikk i Aftenposten , forteller han hvorfor.

– Min bestefar fikk valget mellom å gi fra seg presidentmakten til de høyreekstreme kuppmakerne, eller å dø. Han valgte å kjempe til siste slutt og døde i ruinene av presidentpalasset og det chilenske demokratiet, skriver Allende.

Chiles tidligere liberale og folkevalgte president, Salvador Allende (t.h.), og hans banemann, general Augusto Pinochet, kun dager før det USA-støttede kuppet i 1973.
Chiles tidligere liberale og folkevalgte president, Salvador Allende (t.h.), og hans banemann, general Augusto Pinochet, kun dager før det USA-støttede kuppet i 1973. (Foto: AP)

At nettopp Norge, som tok imot tusenvis av chilenske flyktninger etter militærkuppet, nå hyller Kissinger, er vanskelig å tro, skriver han.

Diktatur

– Det blodige militærkuppet og det brutale diktaturet som fulgte, begge deler med Kissingers aktive støtte, berørte millioner av chilenere over flere tiår. Ikke bare de mange tusen som ble bortført, torturert og drept, men også alle de som måte flykte, vi som ble født i utlandet av foreldre som måtte forlate land og familier, skriver Allende.

Chile var ikke det eneste landet som smertelig fikk lide under den politikken Kissinger var med på å utforme.

– Over hele Sør-Amerika organiserte Kissinger sammen med CIA militærkupp, politiske terrorkampanjer og drap mot venstreorienterte, urfolk, fagforeningsfolk og andre som sto i veien for USAs mål om kontroll over regionen med verdens største konsentrasjon av naturressurser, skriver Allende.

Bombet Kambodsja

Salvador Allendes barnebarn minner også om Kissingers instruks til det amerikanske forsvaret om å bombe «alt som rører på seg» i Kambodsja.

Professor Benedicte Bull ved Universitetet i Oslo er også overrasket over at Kissinger er invitert til Norge.

– Jeg synes det er viktig å åpne Universitetet i Oslo for alle slags stemmer. Men Kissinger har stått bak mange tvilsomme handlinger både i Latin-Amerika og ikke minst i Indokina som indirekte har kostet hundretusener av liv, slo hun fast da Norges-besøket ble kjent. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Årets gasellevinner: - Ikke gjør som oss
Norsk Oppdrettsservice er årets nasjonale gasellevinner. Dette er deres tips til andre som vil lykkes som gründere.
00:41
Publisert: