Tre dager etter at Colonial Pipeline ble hacket er det fortsatt nesten full stans i driften. Rørledningsnettet står for rundt 45 prosent av alt drivstoff til den amerikanske østkysten. I timene før hackingen ble oppdaget ble det overført store datamengder fra selskapet.

– Fortsatt lite pusterom

Ved å erklære en nødssituasjon fjernes en rekke begrensninger på transport av drivstoff på veier og jernbane i USA. Det amerikanske transportdepartementet sier at hackerangrepet har skapet en situasjon hvor det er umiddelbart behov for transport av drivstoff.

– Vi innser at dette kanskje er verre enn vi hadde ventet. Det er fortsatt et lite pusterom, men det begynner å bli tomt. Hvis det ikke er nyheter på mandag eller tirsdag vil vi forstå at dette er ganske alvorlig, sier Patrick De Haan, som er leder for drivstoffanalyse hos GasBuddy, til Financial Times.

Rørledningene leverer drivstoff til blant annet flyplasser, også hovedflyplassen i Atlanta – verdens travleste målt i passasjertrafikk.

– Et avbrudd på en dag eller to et en liten ulempe. På dag fire eller dag fem vil vi ser en langt større innvirkning i flere regioner, sier direktør Andres Lipow hos Lipow Oil Associates til Reuters.

Colonial Pipeline bekreftet søndag kveld, tre dager etter angrepet, at det dreier seg om et løsepengevirus og at de ble tvunget til å koble fra hele it-systemet.

Colonial transporterer daglig tilsvarende 2,5 millioner fat drivstoff gjennom rørledningene fra raffinerier ved Mexicogulfen til store deler av østkysten, blant annet New York.

– Det er full innsats fra alle akkurat nå. Vi jobber tett med selskapet og lokale tjenestemenn for å sikre at driften startet så raskt som mulig og at det ikke blir tilbudsforstyrrelser, sa handelsminister Gina Raimondo til «Face the Nation» på søndag.

100 gigabyte data stjålet

Ifølge sikkerhetseksperter er det hackergruppen DarkSide som står bak hackerangrepet, hvor det skal ha blitt forlangt løsepenger. Gruppen skal ha stjålet rundt 100 gigabyte data i timene før angrepet ble oppdaget, ifølge Reuters.

– Dette er definitivt ikke guttestreker. Dette er et svært sofistikert angrep mot kritisk infrastruktur, sier analysesjef for oljeprodukter hos Energy Aspects, Robert Campell, til Financial Times.

De fleste rørledningene er fortsatt stengt, men enkelte mindre ledninger fra er åpnet igjen.

– Forhåpentlig er det et tegn på at de enten har fremgang i forhandlingene med dem som er ansvarlige for dette eller funnet andre måter å løse det på. For å unngå drivstoffmangel må vi gjøre alt for å unngå at dette stanser opp i mer enn fem dager, sier analytiker Debnil Chowdhury hos IHS Markit til Bloomberg.

Hva næringslivet må bekymre seg for

Colonial sier i en uttalelse at de jobber med en plan for å åpne rørledningsnettverket. Bensinprisen har steget med tre prosent i helgen til tre dollar for en gallon. Sommersesongen for bilister starter tradisjonelt ved «Memorial Day» i mai i USA med høy etterspørsel.

Angrepet er et av de største og mest omfattende mot et industriselskap og infrastrukturen. For to år siden ble Norsk Hydro rammet av et tilsvarende løsepengevirus. Problemene ble først merket ved Hydros fabrikker i USA, men det ble raskt klart at hele konsernet var rammet.

– Dette er hva næringslivet må bekymre seg for. Denne typen angrep blir mer og mer vanlig. De vil ikke forsvinne. Vi må jobbe i partnerskap med selskap for å sikre nettverk og forsvare oss mot denne typen angrep, sa handelsminister Gina Raimondo på søndag.

Nordsjøolje (brent spot) har steget med 1,2 prosent og ligger på 69 dollar fatet mandag morgen. På fredag falt den med rundt 2,7 prosent til 66,6 dollar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.