Det var en topptung delegasjon som var på plass i ørkenlandskapet i delstaten Arizona på tirsdag da Det taiwanske teknologiselskapet Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) skulle formelt installere det første produksjonsutstyret på databrikkefabrikken, som skal stå ferdig i 2024.

President Joe Biden, Apple-sjef Tim Cook og den 91 år gamle grunnleggeren av TSMC, Morris Chang, var på plass.

– Folkens! Hvor er det skrevet ned at USA ikke kan lede verden igjen med produksjon, spurte Biden.

– Utrolig viktig øyeblikk

Det er enorme dimensjoner over anlegget, hvor TSMC har sikret seg et område på 1100 hektar – tilsvarende nesten 4,5 millioner kvadratmeter. De opprinnelige planene har vært investeringer på 12 milliarder dollar (120 milliarder kroner).

På tirsdag bekreftet selskapet at de vil mer enn tredoble investeringene til 40 milliarder dollar. Dette vil bli en av de største enkeltinvesteringene av et privateid selskap i USA noensinne og den første waferfabrikken på over 20 år.

Wafer er en tynn skive halvledere av silisium som benyttes til å blant annet lage integrerte kretser til bruk i blant annet dataprosessorer.

– Dette er et utrolig viktig øyeblikk, sa Apples konsernsjef Tim Cook under seremonien.

Cook bekreftet at Apple vil benytte TSMC-produserte prosessorer fra Arizona-fabrikken i fremtidige produkter, blant annet Iphone. Amerikanske storselskaper som Nvidia, Qualcomm, Amazon og AMD står også på kundelisten.

– Dette er bare begynnelsen. Vi kombinerer TSMC ekspertise med den uovertrufne oppfinnsomheten til amerikanske arbeidere. Vi investerer i en langt lysere fremtid. Vi planter frøet i Arizona-ørkenen. Hos Apple er vi stolte av å bidra til å gi næring, sa Cook.

25 år gammel drøm

Morris Chang grunnla TSMC i 1987 etter en 25 år lang karriere hos Texas Instruments. TSMC var det første selskapet som kunne masseprodusere databrikker og komponenter basert på design fra kundene. Fabrikkene på Taiwan har levert avanserte komponenter til kunder over hele verden.

– Globalisering og frihandel er nesten død, sa Chang i forbindelse med seremonien på tirsdag.

TSMC har tidligere ikke vært villig til å flytte den mest avanserte produksjonen vekk fra Taiwan. Det har vært intense forhandlinger mellom selskapet og Biden-administrasjonen i flere måneder og nå vil neste siste generasjon bli produsert i USA.

– Slik det er nå produserer vi ikke noen av de mest avanserte, nyskapende og banebrytende databrikkene i USA. Det er et nasjonalt sikkerhetsproblem. I dag sier vi at dette endres, sa handelsminister Gina Raimondo.

Over 600 amerikanske ingeniører er sendt til Taiwan for etterutdannelse. Hele prosjektet vil gi 4500 nye arbeidsplasser ved TSMC-fabrikken og nesten 9000 fra samarbeidspartnere som etablerer seg i nærheten.

– Min 25 år gamle drøm går i oppfyllelse, sa TSMC-grunnlegger Morris Chang.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.