– Dette er en av de farligste markedssituasjonene vi noen gang har vært i, sier den tidligere amerikanske republikanske kongressmannen David Stockman, som var budsjettdirektør under president Ronald Reagan, til næringslivskanalen CNBC.

Dysfunksjonell og uutholdelig situasjon

Republikaneren er ikke bekymret over innholdet i vitnemålet til den tidligere FBI-direktøren James Comey i forrige uke, men konsekvensene av hva etterforskningen skal føre til for USA, amerikansk politikk og markedene.

– Dette er stor burger uten substans. Jeg blir bekymret da systemet er innstilt på å kaste Donald Trump, sier Stockman.

Han frykter at USA kan bli utsatt for en «shutdown» i løpet av noen måneder på grunn av de politiske konfliktene som bygges opp i USA. Han mener at etterforskningen av Trump og mulige forbindelser til Russland er grunnløse.

– Hvis Senatet er i stand til å involvere seg i noe så grunnløst har vi en dysfunksjonell og uutholdelig situasjon i Washington, sier han.

I 1995 var det en fastlåst strid i Kongressen som førte til en såkalt «Government shutdown», da daværende president Bill Clinton lå i konflikt med republikanerne. Velgerne straffet republikanerne og demokratene gjorde et brakvalg året etter.

Han påpeker det er syv uker til før Kongressen tar et langt avbrekk. Det haster for Donald Trump å få på plass en ny skatteavtale, infrastrukturinvesteringer og helsereformer.

Crazy rekordnivåer

Stockman mener at investorer, som siden Trump-seieren i fjor har feiret ved Wall Street, ikke innser hva som kan komme.

– Det er rolig før en enorm, forferdelig storm nærmer seg. Det er ikke lenge til, advarer han i intervjuet med CNBC Futures Now.

Stockman mener at nøkkelindeksen S&P 500 kan falle til rundt 1600-nivået – en tredjedel lavere enn dagens nivå.

Volatiliteten har vært rekordlav i USA. Fryktindeksen Vix har vært på det laveste nivået siden 1993 de siste ukene. Hverken overraskelsene i det franske eller britiske valget, eller geopolitiske hendelser som blokaden av Qatar og uro i Korea har økt frykten.

– Det er ikke noe som er rasjonelt i dette markedet. Dette er en datahandelsdrevet boble som nærmer seg crazy rekordnivåer, sier Stockman.

Stockman har lenge vært kritisk til maktens korridorer i Wall Street og Washington, D.C. To måneder før Trump ble valgt som president i fjor publiserte han boken «Trumped! A Nation on the Brink of Ruin … And How to Bring It Back», hvor han tok et oppgjør med den amerikanske samfunnsmodellen og de store forskjellene som har oppstått.

– Jeg vet ikke hva Wall Street røyker. De må komme seg ut av kasinoet mens det er trygt. De tror at så lenge Trump ikke ble inkriminert kan vi bare fortsette. Det er galskap, sier Stockman til CNBC.(Vilkår)

En helt spesiell laksecamp
I togvogner over Namsen har Torger Haugen og Elizabeth Hamsund realisert en drøm.
01:32
Publisert: