For første gang som president hadde Donald Trump bedt de riksdekkende tv-kanalene i USA om å rydde på sendeplanen. Programmer som «FBI», «Blackish» og «The Gifted», som skulle sendes tirsdag kveld lokal tid, ble fjernet fra sendeplanen for å se siste episode i den politiske thrilleren mellom Trump og Demokratene utfolde seg live.

– USA i krise

Seerne fikk nesten ti minutter med den amerikanske presidenten sittende bak skrivepulten i Det ovale kontor og lese fra manus. Han tegnet et bilde av USA i krise med drap, voldtekter, voldelige gjenger og narkotika – alt forårsaket av ulovlig immigrasjon til USA via grensen mot Mexico.

– Det er en humanitær og nasjonal sikkerhetskrise langs USAs sørlige grenser. Det kommer tusenvis av ulovlige innvandrere. Det er ikke plass til alle. Vi ønsker å gjøre USA tryggere enn det noen gang har vært, sa Trump.

Trump holdt seg til manus under talen.

– For dere som nekter å inngå kompromisser vil jeg spørre: hva om det er ditt barn, din mann eller din kone som får livene grusomt knust og ødelagt, sa han.

Trump forsøkte å appellere til minoriteter ved å si at disse er hardt berørt av ulovlig innvandring. President Trump mener at en fysisk grensemur er nødvendig.

– USA trenger sikkerhetstiltak på grensen for å stoppe den tragiske virkeligheten vi står foran, sa Trump.

Han har truet med å erklære krisesituasjon for å få tilgang til rundt 5,7 milliarder dollar (50 milliarder kroner) for å starte byggingen av en grensemur mot Mexico.

Holder amerikanerne som gisler

Demokratene har motsatt seg bygging og finansiering av en lang mur. Dette er hovedårsaken til at deler av statsapparatet er stengt. Han skal være villig til å gå vekk fra en betongmur og benytte stål til byggingen, «på anmodning fra demokratene».

En fysisk mur langs hele grensen avvises av demokratene.

– Demokratene har aldri akseptert en mur bygd av stål eller bedt om det, sier en pressetalsmann for Nancy Pelosi, som ble valgt som leder for Representantenes hus i forrige uke, til CNBC.

Demokratene mener bruk av teknologi er langt mer effektivt. Demokratene og politiske kommentatorer påpeker det ikke var noe nytt i talen.

– I kveld, og under debatten og presidentperioden, har president Trump appellert til frykt og ikke fakta. Han forsøker å splitte og ikke forene. Det amerikanske demokratiet fungerer ikke slik. Vi styres ikke av raseriutbrudd, sa Demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer, like etter at talen var over.

Nancy Pelosi var enig med Trump på ett område.

– Det er en humanitær krise ved grensen for kvinner og barn, sa hun.

Hun mener at dette skyldes Trumps politikk hvor han har satt inn soldater for å stanse asylsøkere og det er satt begrensning på hvor mange som kan krysse grensen daglig.

– Trump må slutte å holde amerikanerne som gisler. Han må slutte å fabrikkere en krise og må gjenåpne statsapparatet i USA, sa hun

Verre dag for dag

Trump inviterte representanter fra Demokratene til Det hvite hus på onsdag for å bli enige om en budsjettavtale som kan åpne deler av statsapparatet som holder stengt. Torsdag skal han avlegge grensen et besøk.

– På fredag vil dette bli den lengste stengingen av statsapparatet som noensinne har funnet sted. Da begynner vi å se de virkelige økonomiske konsekvensene av dette, sier investeringsstrateg Patrick Chovanec til Bloomberg.

Politiske observatører etterlyser en plan fra Trump. Rundt 800.000 statsansatte vil ikke få lønn denne uken.

Den amerikanske næringsforeningen The U.S. Chamber of Commerce sendte et brev til Trump og Kongressen før talen hvor de oppfordret alle parter om å samarbeide for å få til en løsning.

De støtter et forslag som vil gi innvandrere som kom som barn («dreamers») oppholdstillatelse i USA.

«Stengingen av statsapparatet skadet det amerikanske folk, næringslivet og økonomien. For hver dag blir situasjonen verre», skriver visepresident Neil Bradley i brevet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Fire sparetips som hindrer kontoen å gå tom
02:27
Publisert: