– En rask tilbaketrekking vil føre til et maktvakuum, som terrorister vil utnytte, sa Donald Trump da han mandag la frem sin nye strategi for Afghanistan og Sør-Asia.

Videre sa han at den nye Afghanistan-strategien ikke vil være basert på en tidslinje, men på situasjonen i felten. Presidenten ville ikke snakke om antall soldater, men kort tid før han skulle tale meldte Fox News at Trump har godkjent utstasjonering av ytterligere 4.000 soldater i Afghanistan.

Forsvarsdepartementet har tidligere anbefalt å sende ytterligere 3.800 soldater til Afghanistan, hovedsakelig som rådgivere for den afghanske hæren.

Det er snart 16 år siden USA gikk inn i Afghanistan, og flere i presidentens krets er kritiske til å investere enda flere ressurser i en krig som øyensynlig ikke har noen slutt. I dag bistår rundt 8.400 amerikanske soldater sikkerhetsstyrkene i Afghanistan.

Lover å utslette IS

Presidenten sa at han deler amerikanernes frustrasjon over den vedvarende situasjonen, men at sikkerhetstrusselen i Afghanistan og områdene rundt er enorme.

– Til syvende og sist er det opp til Afghanistan å styre sitt eget komplekse samfunn. Vi er ikke med på å bygge en nasjon, vi dreper terrorister, sa Trump.

Han sa også at USA vil kjempe for å vinne i Afghanistan, og at en seier er ensbetydende med å «angripe våre fiender» og utslette IS. I tillegg lovet presidenten å knuse al-Qaida, stanse terrorangrep mot amerikanere og åpnet for å inngå en avtale med Taliban.

– En dag vil det kanskje være mulig å komme til en politisk enighet som gjør det mulig å inkludere deler av Taliban i Afghanistan.

Får ros fra egne rekker

Den republikanske senatoren John McCain roser presidentens nye strategi og sier Trump må begynne å te seg som en «øverstkommanderende i krigstid».

I en offentlig uttalelse sier han strategien kommer på overtid.

– Han må jevnlig snakke til det amerikanske folket og til dem som kjemper på deres vegne, om hvorfor vi kjemper, hvorfor det er verdt det og hvordan vi skal lykkes, sier McCain.

Republikanernes leder i Representantenes hus, Paul Ryan, sier den nye strategien er mye mer tydelig og helhetlig enn det som har vært tilfellet tidligere.

– En trygg havn for terrorister

Presidenten benyttet også anledningen til å rette kritikk mot Pakistan.

– Vi kan ikke lenger tie om at Pakistan er en trygg havn for terrororganisasjoner. Pakistan har mye å vinne på å samarbeide i Afghanistan. De har mye å tape på å fortsette å huse kriminelle og terrorister, sa Trump.

Han understreket at det er på tide at landet jobber for fred og orden.

– Vi har betalt Pakistan milliarder på milliarder bare for å oppleve at de huser de samme terroristene som vi sloss mot.

(©NTB)(Vilkår)

Big Ben slo mandag sitt siste slag på fire år.
Big Ben slo mandag sitt siste slag på fire år. Nå venter en omfattende restaurering. Mange mennesker hadde møtt fram for å se og høre den berømte klokken i Elizabeth-tårnet på Westminster-palasset slå tolv slag før urverket ble stanset.
00:60
Publisert: