Innsettelsestalen fredag ettermiddag er den desidert viktigste Donald Trump hittil har holdt.

Følg DNs dekning av Donald Trumps innvielse her!

Hele verden vil følge med og tolke ethvert utsagn og signal han kommer med, spesielt fordi mye av politikken han skal føre fortsatt er i det blå.

– Det er åpent og fryktelig spennende. Trump har jo også denne x-faktoren som gjør at nærmest hva som helst kan skje, sier fredsforsker Cecilie Hellestveit.

Cecilie Hellestveit.
Cecilie Hellestveit. (Foto: Mikaela Berg)

Hun er spent på om Trump finner tilbake til stilen i den første talen etter valgseieren, da han snakket sammenhengende og manet til samhold.

– Han hadde da åpenbart et manus, men så spørs det jo om han klarer å holde seg til manuset, sier Hellestveit.

Konfrontasjon

Brian Klaas, professor i statsvitenskap ved London School of Economics (LSE), tror talen blir full av luftig retorikk om «Making America Great Again» og samhold, selv om Trump førte den mest splittende valgkampen i moderne amerikansk historie.

– Jeg tipper talen blir lettbent og lite konkret, og at han fortsetter der han slapp i valgkampen med å konfrontere Kina og Mexico, hente jobber hjem, og fokus på «America First». Talen vil også bli en skarp kontrast til den retoriske veltalenheten til avtroppende president Barack Obama, sier Klaas.

Tror det blir pinlig

– Jeg tror det blir ganske pinlig. Jeg er veldig lite imponert over Trump som retoriker. Han er ingen stor taler, mer en pratmaker. Han vil antagelig røre det til, og det blir plumpt og enkelt, sier professor og USA-ekspert Frank Aarebrot.

Frank Aarebrot.
Frank Aarebrot. (Foto: Eivind Senneset)

Aarebrot mener talen i seg selv betyr lite, og for menigheten som har valgt ham kan han si nærmest hva som helst. Vanligvis er den nye presidentens innsettelsestale på rundt 40 minutter, men Trump har alt varslet at han kun vil bruke halvparten av denne tiden. Det mener Aarebrot er like greit, og sannsynligvis klokt.

Aarebrot tror Trump vil begynne talen med å holde seg til manuskriptet, men at han raskt vil skli ut.

– Jeg er ikke spent på talen, men på hva han skal gjøre når han blir president.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.