USAs president boltret seg fritt, og uten manuskript, under pressekonferansen i London sammen med Nato-sjef Jens Stoltenberg.

Trump refset Nato-medlemmene, og i særdeleshet Frankrike og hans tidligere bestevenn president Emmanuel Macron, som han mener har kommet med «fornærmende uttalelser».

Men i markedene er det signalene om handelskrigen, og handelsforhandlingene med Kina det følges med på. Markedene ble direkte rammet da Trump sa det kan ta en helt år, gjerne til etter det amerikanske presidentvalget i november 2020, før en avtale er på plass.

– På noen måter synes jeg det er bedre å vente til etter valget, sier Trump.

Valutaer, statsobligasjoner og børser verden over falt umiddelbart etter uttalelsene fra Trump.

Gull, den tradisjonelt trygge havnen i urolige tider, er omtrent det eneste som stiger i pris.

Kuvending om Kina

Trump snur dermed tvert om, og nå sier han at USA ikke har noen deadline. Han påstår også at en avtale haster mer for Kina enn for USA

Trump innførte i mars 2018 straffetoll på aluminium fra Kina, og dette markerte starten på en handelskrig som stadig har eskalert. Signaler, lekkasjer og løfter fra forhandlinger og samtaler blir tolket og overtolket av politiske eksperter og makroanalytikere verden over, og nesten ethvert signal sender børser og markeder opp eller ned.

Trump selv kommer jevnlig med løfter og positive oppdateringer på samtalene, men han har flere ganger blitt tatt både i direkte løgn og omtrentligheter om fremgangen i forhandlingene.

Krig mot ost og champagne

Trump er altså irritert på Frankrike og president Macron, som nylig beskrev Nato som «hjernedødt», med henvisning til den økte kløften mellom USA og de europeiske medlemmene. Ordene falt etter at Nato-landet Tyrkia invaderte Nord-Syria, USA trakk seg ut av området uten å informere Nato.

Trump langet ut mot Frankrike og mente landet ikke var i en posisjon til å kritisere Nato. Han viste til høy arbeidsledighet, gule vester-protestene og sa at landet har hatt et tungt år.

– Derfor kan de ikke gå rundt og si slikt om Nato. Ingen trenger Nato mer enn Frankrike. USA trenger Nato minst. Derfor er det svært farlig når Frankrike uttaler seg slik om Nato, sa Trump, ifølge NTB.

Amerikanske myndigheter kom mandag med et forslag om å ilegge 100 prosent straffetoll på en rekke franske varer til en verdi av 2,4 milliarder dollar, inkludert fransk ost, sminke, håndvesker og champagne.

Trump er misfornøyd med at Frankrike vil innføre en skatt på tre prosent på digital annonsering, noe som vil ramme amerikanske teknologigiganter som Facebook, Apple, Amazon, Microsoft og Aphabet (Google).

Bakgrunnen for loven er økende irritasjon over at noen av verdens rikeste selskaper etablerer seg i skatteparadiser og bare betaler symbolsk skatt der de driver sine forretninger.

Frankrike jobber med et felles EU-svar hvis USA gjør alvor av truslene om straffetoll på franske varer.

– Den amerikanske tollen er uakseptabel, sier finansminister Bruno Le Maire.

Det amerikanske handelsdepartementet jobber også med forslag om straffetoll på varer fra Storbritannia, Frankrike, Spania og Tyskland, for subsidier til den europeiske flyprodusenten Airbus som Verdens handelsorganisasjon (WTO) sier er ulovlige.

Saken kan dermed stå i fare for å utvikle seg til nok en internasjonal handelskrig.

Nyhetsbyrået Reuters skriver tirsdag at amerikanske myndigheter også vurderer å kaste det kinesiske teknologiselskapet Huawei ut av det amerikanske banksystemet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.