I valgkampen truet president Donald Trump med å trekke USA ut av frihandelsavtalen, som han har omtalt som den verste noensinne. I stedet skal avtalen nå reforhandles, og allerede fra start, ble det klart at USA ikke vil nøye seg med noen mindre justeringer.

– Trump er ikke interessert i noen små endringer av enkelte punkter og en oppdatering av noen få kapitler. Vi mener NAFTA har vært grunnleggende feil for mange, mange amerikanere og må forbedres kraftig, sa handelsutsending Robert Lighthizer. Den amerikanske sjefforhandleren sier minst 700.000 amerikanere har mistet jobben som følge av at NAFTA har endret handelen mellom landene.

«Må være forsiktig med å endre avtalen»

Avtalen fra 1994 fjernet de fleste handelshindringer og tariffer mellom Canada, USA og Mexico. Det er særlig industriarbeidsplassene i USA Trump vil løfte ved å reforhandle avtalen.

Canadas utenriksminister Chrystia Freeland og Mexicos handelsminister Ildefonso Guajardo understreket derimot at alle de tre landene har tjent på avtalen.

– Handel er ikke et nullsumspill, og handelsunderskudd er ikke et godt mål på hvorvidt en handelsavtale er vellykket, sa Freeland. Hun tok til orde for å «styrke det som virker og forbedre der man kan», men sa samtidig at det er viktig å være forsiktig med å endre avtalen.

Mener Mexico er en del av løsningen

Guajardo sa at «NAFTA har vært en suksess for alle parter» og ikke blir bedre av at man «river i stykker det som har fungert». Mexico har særlig fått unngjelde i Trumps kamp mot avtalen og hans retorikk om å beskytte jobber i USA. Særlig har det falt presidenten tungt for brystet at mange bedrifter flytter produksjonen til utlandet, blant annet sørover til Mexico.

– Mexico er en del av løsningen, ikke problemet, understreket Guajardo og sa at regionale verdikjeder som har vokst frem under NAFTA gjør det lettere for alle de tre landene å stå imot den økende konkurransen fra Asia.

Den første forhandlingsrunden i Washington varer til søndag. 5. september blir det ny samling i Mexico by, mens det er ventet at en tredje runde skal holdes i Canada.(Vilkår)