Oppstandelsen rundt USAs president Donald Trump fortsetter, og spekulasjonene om å stille han for riksrett tiltar både i USA og internasjonalt. Samtidig nekter Trump for alle anklager, og setter i gang sin første utenlandstur som president, der han blant annet skal besøke Saudi-Arabia, Israel og Vatikanstaten. 

Etter at Trump ga FBI-sjef James Comey sparken sist uke har en rekke lekkasjer til amerikanske medier lettet på sløret om den pågående etterforskningen av et mulig samarbeid mellom Trump-kampanjen og russiske aktører.

Spekulerer om riksrett

Et notat skrevet av Comey ble lekket og rapportert om av flere medier tirsdag kveld denne uken. I notatet skriver Comey at president Donald Trump ba ham droppe etterforskningen av sikkerhetsrådgiver Michael Flynn. Dette blir av mange sett på som utilbørlig innblanding i pågående etterforskningen av russisk innblanding i valget. Det hvite hus hevder medierapportene ikke er korrekte.

Den seneste avsløringen har fått flere amerikanske politikere til å omtale muligheten for å stille Trump for riksrett. De siste dagene har til og med flere medlemmer av Trumps republikanske parti omtalt denne muligheten

– Det er ingen tvil om at å utløse riksrettsprosessen vil føre til kortsiktig uro i finansmarkedene, skriver Nordeas sjefanalytiker på USA, Johnny Bo Jakobsen, i en oppdatering kalt «You're fired – hva vil skje om president Trump blir stilt for riksrett?» fredag – med en henvisning til Trumps slagord fra hans tid som programleder i realityserien The Apprentice. Han legger til grunn at sannsynligheten for at Trump skal tre av som president i 2017 har skutt fart blant bookmakere de siste dagene.

Analytikeren trekker frem at visepresident Mike Pence, som i utgangspunktet ville ligge an til å ta over presidentrollen dersom den sittende presidenten forlater jobben, står bak flere av ideene bak den økonomiske politikken som frem til i dag har ført til at de største amerikanske aksjeindeksene har skutt fart siden Trump ble valgt. 

Kan komme nye nedturer

Det er blant annet troen på omfattende skatte-, helse- og infrastrukturreform som har sendt aksjekursene til værs. Men nå som Trump-administrasjonen er i trøbbel, kan det bety at gjennomføringskraften svinner hen. 

– Selv om visepresidenten står bak mange av de økonomisk-politiske ideene til Trump, eller i det minste versjonene som har sjanse til å få gjennomslag i Kongressen, vil det kanskje ikke være nok tid å innføre disse dersom riksrettsprosessen tar lang tid og republikanerne mister flertallet i mellomvalget i 2018, skriver Jakobsen. 

Det kan med andre ord gi et nytt tilbakefall for investorenes håp om politiske og økonomiske reformer – og føre til nye nedturer i aksjemarkedene. 

De siste dagene har Russland-etterforskningen ifølge Financial Times ført til en rekke sammenligninger med Watergate-skandalen fra 1970-tallet da USAs president Richard Nixon ble tvunget til å gå av etter avsløringer om valgkampspionasje. Tall fra søkemotoren Google viser at antall søk på «Nixon» er det høyeste siden 2010, og antall søk på «Watergate» ikke har vært høyere siden 2006

Benekter alt

Det hvite hus og Donald Trump har gjentatte ganger benektet anklagene om kontakt med russiske aktører. Torsdag hadde Trump besøk av Colombias president Juan Manuel Santos, og under deres felles pressekonferanse fikk Trump nok en gang spørsmål om etterforskningen.  

Slik var Trumps opptredenen på pressekonferansen, ifølge det amerikanske nyhetsnettstedet Axios

Spørsmål fra salen: – Var utnevnelsen av en spesialetterforsker et riktig valg eller en del av en heksejakt?

Trump: – Jeg respekterer det, men det hele har vært en heksejakt og det er ingen sammensvergelse mellom helt klart meg selv og min kampanje, men jeg kan kun snakke for meg selv, og russerne – null. Jeg mener det splitter landet. 

Tidligere på dagen anklaget presidenten tidligere president Barack Obama og tidligere utenriksminister og presidentkandidat Hillary Clinton for ulovligheter på Twitter, og kalte etterforskningen av mulige Russland-forbindelser for en «heksejakt».

Spørsmål fra salen: – Gjorde du noe for å hindre etterforskningen av Michael Flynn?

Trump: Nei, nei, neste spørsmål. 

Spørsmål fra salen: – Synes du selv at du har gjort noe kriminelt?

Trump: – Jeg synes det er helt tåpelig, alle sier det. 

Internasjonale reaksjoner

Russlands president Vladimir Putin har gjentatte ganger avvist at det var noe samarbeid mellom russiske aktører og Trumps kampanje. 

I kjølvannet av den russiske utenriksministeren Sergej Lavrovs besøk i Det hvite hus denne uken, der Trump ble anklaget for å dele klassifisert informasjon, omtaler Putin situasjonen som «politisk schizofreni» i USA. 

I denne videoen kan du se uttalelsen og at Putin sprer latter i salen med sine spøker om møtet med Trump:

Reaksjonene kommer også fra Russlands nabo i øst, Kina. I en leder i den kinesiske avisen Global Times, som er ansett som nasjonalistisk og med tette bånd til landets kommunistparti, omtaler at vestlig demokrati, som representert av USA, smuldrer bort. I lederen omtaler avisen også mulighetene for at Trump kan kastes som følge av riksrettsprosedyrene. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Asias beste kokk driver en indisk restaurant i Bangkok
Chef Gaggan forklarer hvorfor Bangkok er blitt Asias mathovedstad.
01:56
Publisert: