– I USAs alliansesystem ser man nå på hva som skjer og spør seg hvordan man skal tørre å stole på USA. Nå har de til og med lagt seg ut med britene, sin aller nærmeste allierte, i en diplomatisk brudulje, sier USA-ekspert Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier (IFS).
Han sier Trumps lettvinte omgang med sannheten og stadige udokumenterte påstander og beskyldninger skaper stor uro blant USAs allierte.
Britene har sett seg nødt til å gå offentlig ut og blankt avvise Trump-administrasjonens påstander om at de skulle ha deltatt i avlytting av Trump og hans valgkamp.
Den tidligere George W. Bush-rådgiveren Michael Gerson skriver i en kommentar i Washington Post at utlendinger nå ser «en voksende skandale som kan distrahere og lamme administrasjonen og en president som utfører sitt embete med en irriterende uvitenhet».
En belastning
Melby sier høringen i Kongressen mandag om eventuell russisk innblanding i det amerikanske valget og Trumps påstander om at han er blitt avlyttet av forgjengeren Barack Obama er helt uten historisk sidestykke.
– At en president kommer med slike påstander mot sin forgjenger, og at etterretningssjefen må gå ut og avvise dette er helt enestående, sier Melby.
New York Times-kommentator David Leonhardt starter sin oppsummering av mandagens høring som følger:
«Den niende uken i Donald Trumps presidentskap begynte med at FBI-sjefen kalte ham en løgner».
Avslutningen av kommentaren er enda mer nådeløs:
«Presidenten vår er en løgner, og vi må finne ut hvor alvorlig hans siste løgner er».
Bakgrunnen var at FBI-sjef James Comey – selv om han aldri brukte ordet løgner – sa at det ikke var noe informasjon som underbygget Trumps gjentatte påstander på Twitter om at Barack Obama skulle ha telefonavlyttet ham.
– Stor politisk belastning
Under høringen kom det også frem at FBI etterforsker om det har vært kontakt mellom Donald Trumps valgkampstab og Russland.
Melby sier at bare det faktum at en sittende president etterforskes både av FBI og Kongressen for en mulig konspirasjon sammen med Russland, er helt utrolig.
USA-eksperten mener saken setter preg på president Trump og hele hans administrasjon. Noe som kan vare lenge, og i hvert fall så lenge FBIs etterforskning pågår.
– Dette er en stor politisk belastning, fastslår Melby.
Konspirasjon og manipulasjon
Melby påpeker at FBI-etterforskningen ikke er tatt ut av løse luften. Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn har alt måttet gå av etter å ha løyet om sin kontakt med den russiske ambassadøren i USA.
Trumps første valgkampsjef Paul Manafort måtte under valgkampen trekke seg etter avsløringer om tette kontakter med Russland og det tidligere Russland-vennlige regimet i Ukraina.
– FBI har en berettiget mistanke, og det må tas på alvor. Alvorlige ting er avdekket, sier Melby.
Amerikansk etterretning har alt slått fast at Russland hacket Det demokratiske partiet og lekket disse opplysningene under valgkampen.
Melby sier alvorlighetsgraden i saken justeres flere knepp opp hvis etterforskningen finner beviser for at Trumps valgkamporganisasjon og Russland samarbeidet for å diskreditere Demokratene og manipulere valget.
– Da snakker vi om en politisk konspirasjon sammen med en fremmed fiendtlig makt, sier Melby.
Potensial for riksrett
Skulle slike koblinger komme frem under etterforskningen snakker vi fort om en riksrettssak, som i ytterste konsekvens kan føre til at Trump blir avsatt av Kongressen.
– Riksrett kommer da på dagsordenen. Potensialet er absolutt der, sier Melby.
Selv om Republikanerne har flertall i begge kammersene i Kongressen mener Melby at Trump da ligger tynt an. Trump har ikke noe samlet parti bak seg, og han ble valgt på tross av partiet, ikke på grunn av støtten i partiet.
Melby minner om Watergate-skandalen som førte til president Richard Nixons fall i 1974. Nixon trakk seg da før en riksrettssak ble reist.
– Nixon gikk av før partiet vendte seg mot ham. Denne saken er enda skumlere enn Watergate, fordi den også involverer en fremmed makt som vurderes som fiendtlig, sier Melby.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.