Det har vært en rekke utskiftinger i Det hvite hus de siste månedene. Amerikanske medier har meldt om gnisninger mellom Donald Trump og sentrale rådgivere.

– Huff

Donald Trump avviste på tirsdag under en pressekonferanse at han hadde problemer med å holde på nøkkelmedarbeidere.

– Alle ønsker å jobbe i Det hvite hus. Alle ønsker det, sa han.

Kort tid etterpå sa hans økonomiske rådgiver Gary Cohn opp jobben. Den tidligere nestsjefen i finansinstitusjonen Goldman Sachs ble hentet inn som økonomisk rådgiver etter valgseieren i 2016, og er blitt sett på som en stabiliserende faktor av Wall Street.

– Det har vært en ære å tjene landet mitt og jobbe for å fremme økonomisk politikk som er fordelaktig for det amerikanske folket, sa Cohn i en uttalelse.

Investeringsdirektør hos finansinstitusjonen Charles Schwab, Liss Ann Sonders, kom med en kommentar som er representativ for svært mange på Wall Street på tirsdag kveld.

«Cary Cohn går av … huff».

Trump slo tilbake i kjent stil på Twitter mot lekkasjer og kommentatorer om at det er kaos i administrasjonen.

«Fake News ønsker å fortelle at det er KAOS i Det hvite hus. Feil! Folk vil alltid komme og gå. Jeg ønsker alltid en tydelig dialog før det tas en endelig beslutning. Det er fortsatt noen stillinger jeg ønsker å endre (ønsker alltid perfeksjon). Det er ikke kaos, bare fantastisk energi», skrev Trump på tirsdag.

Uenig med Trump

I forrige uke overrasket Trump flere av sine egne ministre og rådgivere da han sa han ville innføre straffetoll på stål og aluminium. Reaksjonene internasjonalt har vært samstemte negative, og flere har varslet mottiltak mot USA.

Cohn, som har vært den viktigste økonomiske rådgiveren for Trump, har vært sterkt i mot straffetoll og økt proteksjonisme. Så sent som mandag var han på telefonen med amerikanske næringslivsledere for å få på plass et møte på torsdag med Trump, ifølge Bloomberg.

Han ønsket at representanter for bryggerier, bilprodusenter og oljeindustrien – som alle er avhengig av stål og aluminium – kunne forklare at tollen kan skade amerikansk økonomi.

– Siden Trump-administrasjonen kom inn har Cohn blitt sett på som en støttespiller for aksjemarkedet. Mange har ment at hadde ikke Gary Cohn vært i Det hvite hus ville aksjemarkedet kollapse, sier administrerende direktør Douglas Borthwick hos Chapdelaine Foreign Exchange til Marketwatch.

Det antas at Trump allerede på lørdag vil godkjenne straffetoll på import av stål og aluminium.

Økt frykt for handelskrig

Dow Jones futures falt med 350 poeng etter det ble bekreftet at Cohn går av. Industriselskapene Boeing og Caterpillar falt med over to prosent i etterhandelen. Årsaken er frykt for at straffetollen kan utløse en handelskrig. Det vil ramme amerikanske eksportører.

– Dette er helt sikkert viktigere enn en del av de andre som har forsvunnet fra Trump-administrasjonen. Dette skyldes at Cohn blir sett på som en representant for Wall Street. På kort sikt tror jeg dette vil føre til en bekymring for at sannsynligheten for en handelskrig vokser, sier direktør Dan Deming ved KKM Financial til CNBC.

Amerikanske dollar har svekket seg mot japanske yen og sveitsiske franc i asiatisk handel.(Vilkår)

Familiebil for venstre fil
Mercedes-AMG GT har hittil vært en toseters sportsbil. Nå kommer bilen med fire dører og en vanvittig motorisering.
00:41
Publisert: