President Donald Trump anklager den antifascistiske Antifa-bevegelsen for å stå bak opptøyene og vil erklære dem som terrororganisasjon.

Justisminister William Barr hevder venstreradikale «er i ferd med å kuppe» demonstrasjonene, som brøt ut da afroamerikaneren George Floyd døde etter en brutal pågripelse i Minneapolis.

Bildet er mer sammensatt enn som så, for nynazister og andre høyreekstreme rasister deltar også i demonstrasjonene, hevdes det fra flere hold.

Agitatorer

– Dette er agitatorer, sier Paul Schnell, som leder fengselsmyndighetene i Minnesota.

Ekstremismeforskeren J.J. MacNab ved George Washington-universitetet, som overvåker en rekke lukkede Facebook-grupper og andre kommunikasjonskanaler som benyttes av høyreekstreme, er enig.

MacNab har også gjenkjent aktivister fra den såkalte Boogaloo-bevegelsen blant demonstrantene, flere av dem tungt bevæpnet og iført karakteristiske kamuflasjeklær.

Skaper anarki

– De ønsker å utnytte dem (demonstrasjonene) for å kunne starte sin egen krig, sier hun.

– De ser på demonstrantene som nyttige fordi de skaper anarki, sier MacNab, som også mener å se tegn til at militsbevegelsen Three Percenters forsøker å utnytte protestene.

Professor Megan Squire ved Elon-universitetet overvåker også de høyreekstreme miljøene i USA.

Squire har analysert bilder fra protestene i flere byer og i Raleigh i Nord-Carolina gjenkjente hun minst fire medlemmer av den høyreekstreme gruppen Proud Boys blant demonstrantene.

(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.