USAs neste president, Donald J. Trump, ligger an til å utnevne en rekke finanstopper til sentrale posisjoner i sitt nåværende støtteapparat og fremtidige regjering.

Det skjer etter at han har brukt halvannet år på å love at finanseliten skal ut av amerikansk politikk.

– Jeg kjenner Wall Street. Jeg kjenner folk på Wall Street. Jeg kommer ikke til å la Wall Street slippe unna. Wall Street har ført til kolossale problemer for oss, sa Trump under en valgkamptale i januar i år.

På tross av den krasse kritikken mot finanseliten, har Trump etter at han vant det amerikanske presidentvalget denne måneden hentet inn flere ledende Wall Street- og hedgefondfolk.

– Det er ikke spesielt overraskende at Trump går for personer knyttet til Wall Street for de økonomiske posisjonene. Demokratene har gjort det samme, begge finansministrene under Obama er eksempelvis tidligere bankmenn fra Wall Street, sier Iwan Morgan, professor i amerikansk historie ved University College London (UCL) til DN.

«Betaler ingenting»

Trump har også gjentatte ganger gått i strupen på den amerikanske hedgefondindustrien, som han mener unngår skatt.

– Hedgefondfolkene slipper unna. De betaler ingenting, og det er latterlig, sa Trump i et TV-intervju med CBS i august 2015.

Hedgefond kan beskrives som verdipapirfond, ofte forbundet med stor grad av hemmelighold og høye forvaltningshonorarer.

Trumps førstevalg: Her er Trumps favoritter dnPlus
Milliardær og investor Wilbur Ross er blant favorittene til posten som handelsminister, ifølge den amerikanske nettavisen Politico.
Milliardær og investor Wilbur Ross er blant favorittene til posten som handelsminister, ifølge den amerikanske nettavisen Politico. (Foto: Steve Mitchell/Ap/NTB scanpix)

På tross av den krasse kritikken mot slike fond og finanseliten, henter nå Trump inn flere ledende Wall Street- og hedgefond-folk til å hjelpe ham som president.

«Hyklersk», skriver den demokratiske senatoren Elizabeth Warren i et åpent brev denne uken etter bekreftelsene og ryktene om kandidater fra finanseliten til ulike roller i Trumps nåværende støtteapparat og fremtidige administrasjon.

  • Goldman Sachs-veteran og forretningsmann Steven Mnuchin (53) vurderes som finansminister. Trumps overgangsteam skal ha spilt inn Mnuchin som favoritt til stillingen. Mnuchin var finanssjef i Trumps presidentvalgkamp. Han er i dag administrerende direktør i hedgefondet Dune Capital Management.
  • Forrest Lucas fra oljeselskapet Lucas Oil er en het kandidat som innenriksminister, ifølge The New York Times, Fortune og Forbes. Trumps sønn og forretningsmann Donald Trump jr., skal selv ha uttalt at han er interessert i jobben.
  • Investor og milliardær Wilbur Ross nevnes som en mulig favoritt til jobben som handelsminister.
  • Lewis Eisenberg er også aktuell som handelsminister. Han tilbrakte over 20 år i Goldman Sachs og jobber i investeringsfondet Granite Capital.

  • Skiferoljemilliardæren Harold Hamm har vært pekt ut som en av favorittene til å få jobben som energiminister.

  • Økonomen David Malpass leder finans- og økonomiarbeidet i Trumps overgangsteam. Han tilbrakte 15 år i storbanken Bear Sterns, som spilte en betydelig rolle i den amerikanske finanskrisen. Han har vært rådgiver for flere tidligere republikanske presidenter.

Republikansk stil

– Det er korrekt at Trump kritiserte Wall Street under kampanjen, særlig Hillary Clintons koblinger til Wall Street. Nå snur han og er mindre kritisk, sier Iwan Morgan.

– Hvordan tror du Trump-velgerne vil reagere dersom mange fra Wall Street får sentrale posisjoner?

– Velgerne er først og fremst imot den politiske eliten i Washington, D.C og ikke Wall Street. Trump vil argumentere for at han må fikse økonomien ved å innsette forretningsmenn og kvinner med nye ideer i administrasjonen heller enn folk fra den gamle politiske eliten. Selv om Trump i realiteten gjør som alle andre presidenter har gjort – velger en finansminister med erfaring fra Wall Street, svarer Morgan.

Donald Trump jr. skal selv ha uttalt at han gjerne vil bli innenriksminister. Her er faren og USAs nye president Donald J. Trump, til høyre visepresident Mike Pence, som også leder overgangsteamet til Trump. 
Donald Trump jr. skal selv ha uttalt at han gjerne vil bli innenriksminister. Her er faren og USAs nye president Donald J. Trump, til høyre visepresident Mike Pence, som også leder overgangsteamet til Trump.  (Foto: JONATHAN ERNST/Reuters/NTB scanpix)

Ifølge Trumps skatteplan som han trakk frem under valgkampen, ønsker han å kutte skatter både på lønnsinntekter og kapitalgevinster. Han ønsker også en kraftig reduksjon i reguleringen av USAs banker.

Fra transaksjoner til politisk dragkamp: Harde slag om Trumps kampsaker dnPlus

Disse forslagene er blitt kritisert, særlig av demokrater, for å gagne USAs rikeste. Trumps støttespillere mener på sin side disse skattekuttene vil føre til økte investeringer og flere jobber.

– Trumps hovedbudskap om skattekutt og færre restriksjoner på økonomisk aktivitet er klassisk «reagansk» republikansk ortodoksi, sier USA-forsker Hilmar Langhelle Mjelde ved Universitetet i Bergen.

Han viser til den tidligere presidenten Ronald Reagan, som blant annet er kjent for å ha gjennomført store skattekutt.

Trump har også vært klar på at han ønsker å bytte ut Janet Yellen, sentralbanksjefen i USA. Han har anklaget henne for å holde rentene kunstig lave, og ventes å nominere flere hauker til sentralbankposisjoner. Hauker er en betegnelse på personer som ønsker økt rente.

Avviser magisk formel

– Jeg blir svært overrasket om Trump utnevner en populist fra Midtvesten som finansminister. Trump er en forretningsmann selv og vil plukke noen som er sympatiske overfor forretningsmenn, sier Morgan.

Historieprofessoren påpeker at tidligere presidenter med forretningsbakgrunn ikke har hatt særlig suksess med å styre landets økonomi.

– George H.W. Bush, George W. Bush og Jimmy Carter var alle forretningsmenn. Det beste eksempelet er Herbert Hoover på 1920-tallet, som tross sin forretningsbakgrunn ikke klarte å få landet ut av den store depresjonen og børskrakket, sier Morgan og legger til:

– At forretningsmenn sitter på en magisk formel som kan gi en fantastisk økonomisk vekst, finnes det ikke sterk empiri for å hevde, sier Morgan. (Vilkår)

Tyskernes kamp mot IS-sympatisører Klappjakt på IS-rekrutter dnPlus