Biden besøkte mandag Georgia der han takket delstatens velgere for å ha gjort ham til Georgias første demokratiske presidentkandidat på tre tiår.

I en tale på et valgarrangement i Atlanta oppfordret han velgerne til å vise sin støtte nok en gang, denne gang til to demokratiske utfordrere som kjemper mot to republikanere om to senatsplasser for Georgia.

Utfallet i tirsdagens valg kan bety at republikanerne enten beholder dagens flertall, eller at demokratene får flertall med knappeste margin.

Omkamp

Kampen står mellom den republikanske senatoren David Perdue og den demokratiske utfordreren Jon Ossoff, og mellom den republikanske senatoren Kelly Loeffler og demokraten Raphael Warnock.

Hverken Perdue eller Loeffler fikk over 50 prosent av stemmene 3. november, og i Georgia er regelen da at det blir omkamp.

Biden sa i sin tale i Atlanta mandag kveld at han trenger flertall i Senatet for blant annet å kunne få gjennom lovgivning som skal bekjempe koronaviruset.

Lojalitet

Han nevnte ikke den mye omtalte telefonsamtalen som president Donald Trump hadde med Georgias øverste valgfunksjonær Brad Raffensperger lørdag, men henviste i stedet mer forsiktig til Trumps generelle forsøk på å snu valgresultatet i delstaten, og til det han kalte Trumps krav om fullstendig lojalitet fra senatorer som Loeffler og Perdue.

– Hør her. Alt jeg vil er dette: Jeg vil bare finne 11.780 stemmer, noe som er én mer enn vi har
The Washington Post publiserte søndag klipp fra en timelang telefonsamtale mellom Trump og Georgias øverste valgansvarlige, republikaneren Brad Raffensperger. Ifølge avisen forsøkte Trump i samtalen lørdag å smigre Raffensperger, samtidig som han innstendig ba ham om å ta grep. I tillegg hintet han med trusler om konsekvenser dersom Raffensperger nektet å hjelpe ham med å «finne» flere stemmer i Trumps favør.
00:29
Publisert:

I talen satte Biden merkelappen «obstruksjonistiske Trump-spyttslikkere» på Perdue og Loeffler.

– Man har to senatorer som tror de har sverget ed til Trump, ikke til USAs grunnlov, sa Biden, som trakk linjen tilbake til sin egen tid som senator:

Makt

– Ikke en eneste gang trodde jeg at jeg avla ed til noen president, demokrat eller republikaner. Jeg avla ed til USAs grunnlov, sa Biden i talen.

– Politikere kan ikke tilegne seg, ta eller gripe makt, sa Biden.

– Makt er noe som blir gitt, innvilget av det amerikanske folk alene. Vi kan aldri gi slipp på det. Det er alltid folkets vilje som må seire, sa Biden, som i sin tale også spøkte med at han hadde vunnet tre ganger i Georgia som følge av de to gjenopptellingene av stemmene etter høstens valg.

Trump var ventet å stille opp på et valgarrangement til støtte for Perdue og Loeffler senere mandag kveld i Dalton i Georgia. Tidligere mandag holdt visepresident Mike Pence et arrangement til støtte for de to senatorene i en kirke i Georgia.

(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.