Tirsdag møtes den erfarne republikaneren Karen Handel og demokratenes nykommer Jon Ossoff til suppleringsvalg i sjette valgdistrikt i delstaten Georgia.

Republikaneren Karen Handel.
Republikaneren Karen Handel. (Foto: Joe Raedle/Getty Images/AFP/NTB Scanpix)
Demokraten Jon Ossoff.
Demokraten Jon Ossoff. (Foto: Christopher Aluka Berry/Reuters/NTB Scanpix)

President Donald Trump har engasjert seg sterkt i valget. Men republikanerne står i fare for å gå på det første store valgnederlaget siden Trump ble valgt til president i november i fjor.

Trump har på Twitter uttrykt støtte til Hendel, men mest gått til angrep på Ossoff og demokratene. Han skriver i kjent stil at «Obamacare er død» og at demokratene vil «øke skattene».

– Donald Trump er blitt en hovedsak i valget. Demokratene bruker anti-Trump som middel i et område de normalt ikke skal vinne. Resultatet vil gi et uttrykk for hvor stor mistilliten til Trump er, sier Svein Melby, seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier og ekspert på amerikansk politikk.

USA-ekspert Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier (IFS).
USA-ekspert Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier (IFS). (Foto: IFS)

Rekorddyrt valg

Demokratene og republikanerne har til sammen pøst 50 millioner dollar inn i valgkampen. Aldri før har det blitt brukt så mye penger på ett valg til Representantenes hus.

Årsaken er at begge partiene ser på valget som en nasjonal temperaturmåler på oppslutningen om Trump og republikanerne. Trump sliter ifølge de aller fleste målingene med den laveste oppslutningen for noen amerikansk president i moderne tid, så kort etter innsettelsen.

Interessen for valget er da også høy, med rekordmange forhåndsstemmer.

Ny strategi fra demokratene

En seier for demokratene kan være et forvarsel om at partiet kan utfordre republikanernes flertall i Representantenes hus i de viktige mellomvalgene i november neste år. Noe som vil være et alvorlig tilbakeslag for republikanerne som i dag har flertall i begge husene i Kongressen, Senatet og Representantenes hus.

Valget er også en test på demokratenes nye strategi som går på å kjempe om forstadsområder med nokså høyt utdannede og velstående velgere som til nå har vært dominert av republikanerne. Spesielt i sørstatene, som her i et velsituert område i utkanten av storbyen Atlanta.

Nærmest umiddelbart etter det forsmedelige tapet i presidentvalget sendte demokratene et team til Georgia for å forberede dette valget.

Demokratenes eneste sjanse

Av fire suppleringsvalg denne våren og sommeren, er dette det eneste der demokratene har en realistisk sjanse til å fravriste republikanerne et sete i Kongressen.

Valget finner sted fordi republikaneren og kongressmannen Tom Price ble utnevnt til helseminister. Siden 2004 har Price vunnet valgdistriktet med over 60 prosent av stemmene hver gang. Republikaneren Mitt Romney fikk 23 prosentpoeng flere stemmer enn Barack Obama her i presidentvalget i 2012.

Men i motsetning til mange andre steder kollapset oppslutningen om Trump i dette distriktet like før valget i november. Trump fikk bare 1,5 prosentpoeng større oppslutning enn Hillary Clinton, noe som gjør at demokratene nå har fått blod på tann.

I praksis betyr ikke valget noe for maktfordelingen i Kongressen. Men for demokratene vil en seier bety mye for moralen, det frivillige arbeidet og partibidrag, både fra privatpersoner og næringslivet.

For republikanerne kan et tap bety at Trump mister støtte blant sine egne i Kongressen, der han allerede sliter. En seier kan bli tolket som at Trump er på rett vei, og at medlemmene i Kongressen vil stille seg bak presidenten.

– Utfallet av valget vil få stor betydning for debatten fremover. Spesielt hvis republikanerne taper, sier Melby.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se den verdenskjente Vindhelleveien fra luften
Dronebilder fra delen av Kongeveien som kalles Vindhelleveien. Denne veistrekningen har fått flere norske og internasjonale priser. Den gamle veien, som er restaurert av sherpaer fra Nepal, snor seg gjennom det bratte landskapet som en slange.
00:43
Publisert: