Stemningen i aksjemarkedet surnet brått da jobbtallene for sist uke ble lagt frem, en time før de amerikanske børsene åpnet. De ledende amerikanske børsindeksene var ned rundt én prosent rett etter åpning, og børsfallet bare tiltar utover ettermiddagen.

Onsdag falt de amerikanske børsene omkring to prosent, blant annet etter at sentralbanksjef Jerome Powell kom med dystre fremtidsutsikter.

Historisk høy ledighet

For en knapp uke siden kom arbeidsledighetstallene for april som viste at 14,7 prosent av amerikanere nå er registrert som ledige, etter at 20,5 millioner arbeidsplasser forsvant på bare én måned.

Nok en bedrift har gitt opp, her en antikvitetsbutikk i Salt Lake City i Utah som gir seg etter 40 år.
Nok en bedrift har gitt opp, her en antikvitetsbutikk i Salt Lake City i Utah som gir seg etter 40 år. (Foto: Rick Bowmer/AP/NTB Scanpix)

De reelle ledighetstallene er mye høyere fordi selvstendige, frilansere og andre som ikke har krav på dagpenger ikke melder seg ledige. Millioner ufrivillige deltidsarbeidere faller også utenfor den offisielle statistikken.

Det var på forhånd ventet en klar nedgang med 2,5 millioner nye ledige sist uke. Tallene er derfor skuffende, og nesten like høye som uken før da de tikket inn på knapt 3,2 millioner. Men med 2,98 millioner sist uke bikker i hvert fall tallene under tre millioner for første gang side koronakrisen.

De aggregerte uketallene for nye dagpengesøkere nærmer seg nå nesten 36,5 millioner for de åtte ukene som har gått siden koronakrisen nærmest stengte amerikansk økonomi. Til fratrekk kommer nyansettelser, et tall som naturlig nok er lavt for tiden.

Ledighetstallene er de verste siden den store depresjonen på 1930-tallet.

President Donald Trump er derfor meget oppsatt på å åpne økonomien igjen, tross advarsler fra smittevernekspertene. Frem til koronakrisen var økonomien Trumps sterkeste kort for å sikre gjenvalg i november, og det begynner å haste alvorlig om han skal ha håp om et oppsving i tide før valget.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.