Barack Obamas visepresident Joe Biden brukte forrige sommer på å dra på bokturné for å snakke om hvor mye amerikanerne «kan få til sammen».

Nå spekuleres det om Bidens neste turné kan bli i form av en valgkamp.

Til tross for at han nådde Det hvite hus som visepresident, har Biden ikke nådd helt opp til landets øverste embete.

Det har derimot ikke stått på forsøkene: Med 20 års mellomrom forsøkte han seg som presidentkandidat for demokratene, men forsøkene strandet i primærvalget både i 1988 og 2008.

Skulle han prøve seg i 2020-valget, vil det ikke gå ubemerket hen hos sittende president Donald Trump. Faktisk skal Biden være den motstanderen Trump frykter mest, har en av hans rådgivere fortalt til det politiske nyhetsstedet Axios.

«Jeg drømmer om Biden»

Ifølge nettstedets kilder vurderer Trump Biden som en langt sterkere kandidat enn eksempelvis Bernie Sanders og Elizabeth Warren. Den tidligere visepresidenten kan også utfordre Trump i Pennsylvania, som er delstaten Biden ble født. Trump vant Pennsylvania under valget i 2016.

Biden blir også trukket frem som en som, i likhet med Trump, har stor publikumsappell og vet å både levere og slå tilbake angrep.

Det har de allerede gjort overfor hverandre. Mens Biden har sagt at Trump er av typen man ville «gitt juling i gymtimen», har Trump stilt spørsmål ved «Crazy Joe Bidens» både fysiske og mentale tilstand, skriver Business Insider.

Om presidenten frykter Biden i en valgkamp, holder han det foreløpig skjult. I et intervju med CBS forrige uke levnet Trump den tidligere visepresidenten liten sjanse.

– Jeg drømmer om å møte Biden. Joe Biden har stilt til valg flere ganger, aldri fått mer en én prosent oppslutning, og president Obama plukket ham opp av søppelet, sa Trump den gang.

Bestemmer seg i januar

75 år gamle Biden har engasjert seg under Trumps presidenttid. Blant annet kjempet han for at Senatet skulle unngå å stemme over presidentens kandidat til ny høyesterettsdommer til etter mellomvalget i høst.

Mens demokratene fortsatt er på leting etter en lederstjerne etter Hillary Clintons valgnederlag i 2016, skal Biden bruke tid på å bestemme seg om hvorvidt han kan være den rette.

– Jeg vet at jeg må bestemme meg, og jeg må bestemme meg innen januar, sa Biden til pressen under et nylig besøk til Colombia.

Ifølge en meningsmåling gjengitt av Washington Examiner, ligger Biden på topp av navnene som blir nevnt når demokrater blir spurt om hvem de ville stemt på dersom det var valg i morgen.

Selv om Biden skulle være en populær mann blant sine egne, når han likevel ikke opp til kategorien med størst oppslutning i meningsmålingen, nemlig «vet ikke». (Vilkår)

USAs president kritiserer Nato-landene for handel med Russland
Donald Trump møtte Nato-sjef Jens Stoltenberg til frokostmøte før Nato-toppmøtet.
03:22
Publisert: