Det er bare en uke siden det ble endelig bekreftet at møtet mellom de to statslederne vil finne sted i Singapore den 12. juni. Det har vært en rekke forberedende møter mellom USA og Nord-Korea, men det er fortsatt ikke kjent hva de to landene ønsker å få til.

I oktober 1986 møttes daværende president Ronald Reagan lederen for Sovjetunionens kommunistparti, i Mikhail Gorbatsjov, på Island. Forventningene til hva de ville oppnå var svært lave. Topplederne overrasket.

Møtet la grunnlaget for nedrustniingen mellom de to supermaktene og avtalen som ble undertegnet påfølgende år.

– Ganske godt forberedt

Det eneste som er bekreftet før det kommende toppmøtet i Singapore er at president Trump og Nord-Koreas leder vil være på plass klokken ni mandag morgen på luksushotellet Capella Sentosa.

President Trump ga inntrykk av at han vil ta ting på sparket under møtet med Kim Jong-un under en pressekonferanse med Japans statsminister Shinzo Abe på torsdag.

– Jeg tror jeg er ganske godt forberedt. Jeg tror ikke det er nødvendig at jeg må forberede meg så mye. Dette dreier seg om holdninger og en vilje til å få utført noe, sa han.

Trump skal ha mottatt briefing fra eksperter på Korea og tidligere senatorer som deltok under forhandlingene med Sovjetunionen på 1980-tallet, blant annet Sam Nunn og Richard Lugar, ifølge Bloomberg.

Trump har forsøkt å tone ned forventningene til møtet. Så sent som i april sa han at Nord-Korea hadde gått med på å kvitte seg med alle kjernefysiske våpen. Nå dreier det seg mer om å møtes for å bli kjent og legge grunnlaget for fremtidige samtaler og forhandlinger.

– Deprimerende uvitende

Professor Robert E. Kelly er ekspert på Korea og underviser ved Pusan National University. Han er skeptisk til hva som vil komme ut av møtet i neste uke.

«Nå sies det at Trump ønsker en fredsavtale med Nord-Korea for å få en dramatisk seier. Selv så forutsigbar Trump er, dreier dette seg mer om å skape oppstyr enn få til noe av substans», sier Kelly i flere kommentarer på Twitter på fredag.

Han mener at Nord-Korea har ønsket et toppmøte med USA i et kvart århundre.

«Trump forsøker å åpne en dør som allerede er åpen. Dette er ikke å vinne. Det er ikke vanskelig å skape fred på den koreanske halvøyen. Det er bare å gi Nord-Korea alt de forlanger. Trump er deprimerende uvitende», skriver Kelly i en rekke meldinger.(Vilkår)

Wiedswangs gardinpreken
DNs kommentator om Trump, toll, handelskrig og gardinpreken.
01:18
Publisert: