USAs president Donald Trump trappet opp handelskrigen ytterligere da han natt til tirsdag innførte nye straffetoller mot Kina. Den nye tollen er på ti prosent på kinesiske importvarer verd 200 milliarder dollar. Han truet også med å øke tollen til 25 prosent fra og med neste år dersom de to supermaktene ikke finner en løsning på handelsproblematikken.

– Alt i alt er det klart at vi nå er i en situasjon med fullskala handelskrig mellom verdens to største økonomier. Mens de økonomiske konsekvensene av tiltakene som er blitt innført til nå har vært moderate, er det ikke til å unngå at de nyeste grepene vil få større konsekvenser, skriver rente- og valutaanalytiker Ingvild Borgen Gjerde i DNB Markets morgenrapport tirsdag.

Kina-børsene opp

– Samtidig som konsumenter vil rammes av svekket kjøpekraft som følge av høyere priser, vil industrien rammes som følge av at innsatsvarer blir dyrere, og investeringene vil falle som følge av usikkerhet, blant annet. Både kinesisk og amerikansk økonomi vil rammes negativt, skriver hun.

Aksjemarkedet reagerer med et skuldertrekk over at de nye tollene er innført, trolig fordi de allerede er priset inn etter flere uker med advarsler og munnhuggeri blant de to stormaktene.

Den kinesiske Shanghai-børsen endte tvert imot opp 1,82 prosent tirsdag, mens børsen i Hongkong steg 0,56 prosent.

Også i Japan (opp 1,41 prosent) og Sør-Korea hadde aksjemarkedet god fart.

Frykter handelskrig til 2038

Jack Ma, som er Kinas rikeste entreprenør, frykter konsekvensene av konflikten.

– Handelskrigen kan vare i 20 år. Det vil ikke være over den dagen president Donald Trump går av, sa grunnleggeren av internettselskapet Alibaba, Jack Ma, tirsdag.
– Handelskrigen kan vare i 20 år. Det vil ikke være over den dagen president Donald Trump går av, sa grunnleggeren av internettselskapet Alibaba, Jack Ma, tirsdag. (Foto: STR/AFP/NTB Scanpix)

– Handelskrigen kan vare i 20 år. Den vil bli større og mer omfattende enn de fleste forestiller seg nå. Det vil ikke være over den dagen president Donald Trump går av, sa Jack Ma, som er grunnlegger av internettselskapet Alibaba, på en investorkonferanse på tirsdag.

Han sa at kinesiske selskaper vil forsøke å omgå straffetollen ved å flytte virksomhet til Sørøst-Asia og afrikanske land.

Kina lover å komme med represalier mot USA.

«For å sikre våre legitime rettigheter som en frihandelsnasjon, har vi ikke noe annet valg enn å treffe mottiltak. Vi beklager dette sterkt», sa det kinesiske handelsdepartementet i Beijing i en uttalelse.

Det er uvisst om de planlagte forhandlingene mellom USA og Kina vil finne sted. Kilder sier til South China Morning Post at Kina ikke kommer til å sende en toppdelegasjon.

«Den amerikanske siden har insistert på å ilegge oss straffetoll. Dette har skapt en ny usikkerhet om de bilaterale forhandlingene. Vi håper at USA vil innse de negative konsekvensene av slike handlinger og ta tiltak for å rette opp dette», ifølge departementet.

Den kinesiske vareimporten fra USA var på 129,9 milliarder dollar i fjor. Kina har allerede innført straffetoll på import verdt 50 milliarder dollar. Det betyr at de må straffe USA på andre måter; hvilke er foreløpig ikke kjent.

Tror Kina trapper opp

Dersom Kina kommer med motsvar, varsler Trump at USA vil innføre ny toll på kinesiske varer til en verdi av ytterligere 267 milliarder dollar.

Borgen Gjerde skriver at stort sett all amerikansk import fra Kina vil være tollbelagt ettersom USA allerede har innført toll på milliarder dollar på kinesiske varer.

– Kina, på sin side, virker ikke å la seg skremme av trusler, og har allerede sagt at de vil møte de nyeste grepene fra USA med å innføre tilsvarende toll på amerikanske varer til en verdi av 60 milliarder dollar, skriver Borgen Gjerde.

Hun legger til at Kinas import fra USA omfatter varer til en verdi av rundt 130 milliarder dollar. Det er allerede tollbelagt varer for 50 milliarder dollar. Dermed vil nesten all kinesisk import fra USA være tollbelagt.

– Ettersom USAs import fra Kina er betydelig større enn Kinas import fra USA, venter vi at kineserne etter hvert vil ta andre grep for å ramme amerikanerne, blant annet ved å legge regulatoriske hindringer for amerikanske selskaper som opererer i Kina, skriver strategen.

Mener aksjemarkedet er truet

Borgen Gjerde ser nå at aksjemarkedet trues av handelskrigen. Mandag falt de amerikanske børsene.

– At handelskrigen nå blir mer reell, og at investorene med det begynner å ane de realøkonomiske konsekvensene av det hele, forklarer også hvorfor globale aksjemarkeder hadde en svak dag mandag, skriver Borgen Gjerde.

Det var spesielt teknologiaksjer som trakk Wall Street ned. Til tross for at visse teknologiprodukter ble unntatt fra listen som rammes av den nye importtollen, sier Borgen Gjerde at teknologiselskapene i USA er blant dem med mest eksponering, og virksomhet, i Kina.

– Det er dermed naturlig at disse rammes hardere når handelskrigen nå trappes opp. Ettersom det også er disse selskapene som har bidratt til mesteparten av oppgangen i amerikanske aksjer de siste årene, er det åpenbart at den videre oppgangen i aksjemarkedet nå trues av handelskrigen, konkluderer hun.

Paradoks

Handelsbanken dveler også ved handelskrigen i sin morgenrapport tirsdag. Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov skriver at Donald Trumps opptrapping markerer en utvikling de hadde håpet å unngå, og viser til at det ikke er lenge siden det kom signaler om at USA var villig til å gjenoppta samtalene med Kina. Han peker samtidig på et paradoks.

– Trumps politikk risikerer å forverre det amerikanske handelsunderskuddet. Dette fordi finanspolitikken gir gass, og dermed stimulerer etterspørselen, i en situasjon hvor det allerede er lite ledig kapasitet i amerikansk økonomi, skriver Gonsholt Hov, og legger til:

– En ytterligere forverring av det amerikanske underskuddet kan igjen trigge nye handelspolitiske tiltak, og så videre. Noe sier meg at vi kommer til å skrive mer om forholdet mellom USA og Kina i tiden fremover.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dette gjør du hvis du gruer deg til renteøkningen
DNs kommentator Anita Hoemsnes gir deg fem råd
00:41
Publisert: