En kinesisk regjeringsdelegasjon med forhandlere gjør seg klar til å reise til USA. Dette er den 13. forhandlingsrunden siden USA avfyrte de første skuddene i hva som er blitt den alvorligste handelskrigen siden 1980-tallet med alvorlige konsekvenser for verdensøkonomien.

– Viktig fase

President Donald Trump sa på fredag han ønsker en omfattende handelsavtale med Kina og indikerte han er villig til å avbryte forhandlingene og eskalere handelskrigen med Kina. Allerede om en uke kan USA øke straffetollen på kinesiske produkter.

Resultatet fra forhandlingene vil avgjøre om USA vil øke straffetollen på kinesisk import verdt 250 milliarder dollar fra 25 til 30 prosent om en uke.

Eurasia Group mener det er 40 prosent sannsynlighet for en midlertidig avtale og 60 prosent sannsynlighet for at president Donald Trump utsetter straffetoll.

– Vi har hatt gode øyeblikk med Kina. Vi har hatt vanskelige øyeblikk med Kina. Akkurat nå er vi inne i en veldig viktig fase for å eventuelt få til en avtale. Det er vanskelige forhandlinger. Hvis dette ikke er en 100 prosent avtale, vil vi ikke gjøre det, sa Trump til journalister på fredag.

Kinesiske representanter har de siste ukene gitt amerikanske besøkende til Beijing inntrykk av at de er villige til å diskutere en langt mer begrenset avtale enn hva som var på forhandlingsagendaen i vår.

Visestatsminister Liu He, som vil lede den kinesiske delegasjonen, har ifølge Bloomberg sagt at det kinesiske forhandlingstilbudet ikke vil inkludere forpliktelser om industrireformer, som har vært et krav fra USA.

Kina ønsker ikke innblanding i «Made in China 2025»-initiativet, hvor målet er å gjøre landet til verdens mest innovative industrinasjon om seks år.

Produksjonsresesjon

Trump har sagt flere ganger i høst at han ikke er villig til å inngå en begrenset avtale med Kina. Han sa det samme under handelsforhandlingene med Japan, men der ble landene enige om en midlertidig avtale hvor forhandlingene vil fortsette.

«USA har indikert at de ønsker en bred avtale. Ingenting er ennå på plass. Optimismen har vist seg gang på gang å være feilplassert» skriver finansinstitusjonen ING i en ny rapport.

Optimismen har vist seg gang på gang å være feilplassert

Hva som startet som et amerikansk krav om å redusere underskuddet på handelsbalansen med Kina har utviklet seg til spørsmål om opphavsrettigheter og subsidier til statlige og private selskaper. USA ønsker også å vingeklippe teknologigiganten Huawei.

– Spørsmålene rundt industrisubsidier har vært kjernen i dette lenge. USA vil få et forklaringsproblem hvis dette fjernes fra forhandlingsbordet, sier direktør Rafus Yerxa hos den amerikanske lobbygruppen National Foreign Trade Council til Bloomberg.

Den amerikanske ISM-aktivitetsindeksen for september var den svakeste siden finanskrisen for ti år siden. Eksperter skyldes på straffetoll.

«Straffetoll har sendt USA og verdens inn i en produksjonsresesjon. Det å bruke straffetoll som et verktøy for å straffe Kina var en virkelig dum idé. Når historiebøkene skrives vil ikke denne strategien bli beundret», sa investeringsdirektør Peter Boockvar hos Bleakley Advisory Group til Financial Times i forrige uke.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.