Kongressen ga presidenten utvidede fullmakter til å starte krig etter terrorangrepene 11. september 2001. Hensikten var kortere kommandolinjer og raskere responstid.

Frykten for at president Trump skal starte en krig med Iran på manglende grunnlag gjør at budsjettkomiteen i Representantenes hus, med demokratenes flertall, fratar presidenten disse fullmaktene. Komiteen vedtok dette ifølge The Hill med 30 mot 22 stemmer tirsdag kveld, da forsvarsbudsjettet ble behandlet.

President Trump, utenriksminister Mike Pompeo og nasjonalsikkerhetsrådgiver John Bolton har de siste dagene og ukene kommet med svært springende og forvirrende utspill om og mot Iran.

Men faren for krig mellom USA og Iran er ikke over med det første. Presidentens utvidede krigsfullmakter trer i kraft først 240 dager etter at dette nye forslaget vedtas i lovs form.

Kongressen har tidligere, med tverrpolitisk enighet, strippet Trump for makten til å røre sanksjonene mot Russland, nettopp på grunn av alle de tvilsomme kontaktene med Moskva.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.