Tirsdag skapte Donald Trumps tidligere advokat Michael Cohen sjokkbølger gjennom USA, da han erklærte seg skyldig i lovbrudd blant annet på valgkamplovgivningen.

Cohen har innrømmet å ha betalt pornostjernen Stormy Daniels og en tidligere Playboy-modell penger for å ikke si noe om påståtte seksuelle forhold med den amerikanske presidenten.

– Jeg foretok utbetalinger til to kvinner på oppfordring fra en kandidat som stilte til valg. Jeg deltok i denne handlingen, som hadde som formål å påvirke presidentvalget i 2016, sa Cohen i rettssalen – uten å nevne Donald Trump ved navn en eneste gang.

Cohens innrømmelser kan få store konsekvenser for Trump. Ifølge advokaten fikk han direkte ordre fra den amerikanske presidenten om å bryte loven.

Onsdag tok saken en ny vending. Nå vil Trumps mangeårige advokat røpe flere hemmeligheter om sin tidligere klient.

Startet folkefinansiering

– Michael Cohen har bestemt seg for å si sannheten om Donald Trump og sette landet sitt først, skriver forsvareren Lanny Davis på Twitter.

Men for å gjøre det ber Cohen det amerikanske folket om støtte, slik at han kan betale advokatutgiftene sine. Han startet en folkefinansiering til seg selv med navnet «Michael Cohen Truth Fund».

Målet for kampanjen er å samle inn 500 000 dollar, som tilsvarer rundt 4,2 millioner kroner. Ved halv elleve-tiden onsdag kveld var det samlet inn rundt 58 000 dollar.

Rettstegninger viser hvordan Michael Cohen vitnet under ed i rettslokalene i New York tirsdag. Spørsmålet er hvilke konsekvenser Cohens innrømmelser vil få for presidenten.
Rettstegninger viser hvordan Michael Cohen vitnet under ed i rettslokalene i New York tirsdag. Spørsmålet er hvilke konsekvenser Cohens innrømmelser vil få for presidenten. (Foto: Elizabeth Williams/AP/NTB Scanpix)

«Verste dag som president»

Samtidig som Cohen innrømmet brudd på valgkamplovgivningen, ble Trumps tidligere valgkampsjef Paul Manafort dømt for blant annet svindel og skatteunndragelser.

Bloomberg karakteriserte det som Trumps verste dag så langt i presidentperioden. Seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier tror det vil komme flere avsløringer om tvilsomme og kriminelle handlinger om folk i kretsen rundt Trump.

– Det stopper neppe her, sa han til DN onsdag.

Onsdag morgen gikk Donald Trump til angrep på Cohen i flere Twitter-meldinger.

– Dersom noen ser etter en god advokat, vil jeg sterkt fraråde dere å benytte tjenestene til Cohen! skrev han i en av meldingene. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

- It´s for a good reason
Konserndirektør i Lyse Toril Nag sier hun har ikke har noen problemer med å være utpekt som høyrisikoperson i den globale databasen World-Check, også omtalt som "verdens største svarteliste".
01:20
Publisert: