Donald Trump vil på tirsdag holde innlegg i FNs generalforsamling i New York. På mandag kritiserte han FN og sa det er behov for reformer for hele FN-systemet. Dette er noe Norge, og andre medlemsland, har ønsket siden 1990-tallet. Lite har skjedd.

– FN er grunnlagt på virkelig edle målsettinger, sa Trump.

Han kritiserte organisasjonen for at den ikke har greid å oppfylle sitt potensial på grunn av «byråkrati og vanstyre».

Kan skjerme Seoul

Ifølge lekkasjer til amerikanske medier vil talen hans dreie seg om den nye amerikanske utenrikspolitikken, hvor amerikanske interesser kommer først – og hvordan spenningen kan reduseres på den koreanske halvøyen.

Trump har holdt alle muligheter åpne etter at Nord-Korea har foretatt tre prøveoppskytinger av raketter og en atomprøvesprengning siden august. Han truet blant annet med at «ild og vrede» skal regne ned over den nordkoreanske hovedstaden.

Forsvarseksperter har sagt at et militært angrep vil føre til gjengjeldelse mot Sør-Korea. Den sørkoreanske hovedstaden Seoul ligger like sør for grensen og kan lett nås med artilleriangrep.

Nesten 30.000 amerikanske soldater og offiserer er til enhver tid plassert i Sør-Korea.

– USA har militære muligheter tilgjengelig som ikke plasserer Seoul i alvorlig fare for motangrep, sa forsvarsminister Jim Mattis i et møte med journalister mandag.

Han nektet å gi detaljer om hva dette dreier seg om da han ble spurt om dette dreier seg om bruk av dødelige våpen.

– Jeg vil ikke gå inn på detaljer, sa Mattis.

Ifølge Reuters kan en marineblokade være aktuell for å håndheve allerede eksisterende sanksjoner. Andre alternativer er å lamme kommunikasjon- og datatjenester i Nord-Korea med elektronisk krigføring.

Diplomatisk løsning

Trump og hans kinesiske motpart Xi Jinping snakket sammen på telefon på mandag. De ble enige om å maksimere presset mot Nord-Korea. Ifølge en uttalelse fra Det hvite hus skal dette skje ved å håndheve eksisterende resolusjoner i FNs sikkerhetsråd.

Japan og den nye politiske ledelsen i Sør-Korea foretrekker en diplomatisk løsning. Representanter for Det internasjonale atomenergibyrået IAEA er forberedt på at det kan komme en løsning i regi av FN.

Ifølge Wall Street Journal har IAEA nylig styrket arbeidet på Nord-Korea – åtte år etter at inspektører ble bedt om å forlate landet av Nord-Korea. Det er etablert en egen enhet som skal være klar til å reise til Nord-Korea på kort varsel.

– Vi overvåker situasjonen via satellittbilder. Vi er ikke helt sikre, men tror vi har en god forståelse av atomprogrammet, sier Yukiya Amano, som leder IAEA, til næringslivsavisen.(Vilkår)

Norske Skog presenterer ny redningsplan
Styreleder Christen Sveaas i Norske Skog legger frem styrets plan for å berge selskapet.
04:28
Publisert: