Trump saksøkes for å ha svindlet med verdsettelsen av eiendom, tilsynelatende for å få tilgang til lån og lave lånerenter. Dette er ifølge nyhetsbyrået Bloomberg resultatet av en rundt ett år lang etterforskning av statsadvokatembetet i New York.

New Yorks statsadvokat Letitia James leverte onsdag det formelle søksmålet mot den tidligere presidenten. Det består av nesten 300 sider som nøye lister opp de påståtte svindlene utført av Trump.

James sa at hun regnet med at Trump ville avvise påstandene i søksmålet som en heksejakt. Trumps representanter var da også raskt ute og beskrev søksmålet nettopp som en hekesjakt.

New Yorks statsadvokat Letitia James.
New Yorks statsadvokat Letitia James. (Foto: Brittainy Newman/AP/NTB)

Krever 2,5 milliarder

I tillegg til Trumps private selskap Trump Organization saksøkes også tre av hans barn, Ivanka Trump, Donald Trump junior og Eric Trump, som alle hadde ledende posisjoner i familieselskapet.

Statsadvokat James sier på en pressekonferanse onsdag ettermiddag at vindelen beløper seg til rundt 250 millioner dollar, eller over 2,5 milliarder kroner med dagens vekslingskurs. I tillegg til å blåse opp verdien skal Trump ha blåst opp størrelsen på eiendommer og leiligheter, også med det formål å sette en høyere verdi på disse. Over en tiårsperiode skal Trump ha gjort over 200 verdivurderinger av eiendom som var til dels kraftig oppblåste.

James sier at i tillegg til næringseiendom og leiligheter i New York-området, blåste Trump også opp verdien av sitt nye hjemsted Mar-A-Lago i Florida. Her skal han ha hevdet at det ikke forelå restriksjoner på bygging på eiendommen, noe som ikke stemmer, og satt en verdi statsadvokaten mener er ti ganger høyere enn den reelle verdien. I New York skal han ha hevdet at verdien på en leilighet var større enn en leilighet i byen noensinne er solgt for.

James mener Trump også har drevet med omfattende skattesvindel, blant annet gjennom å svindle til seg skattefradrag han ikke hadde rett på.

James sier Trump samarbeidet tett med Trump Organizations mangeårige finansdirektør Alan Weisselberg med en rekke svindelregimer for å blåse opp verdien av eiendommene.

Statsadvokaten i New York krever Trump betaler tilbake vel 2,5 milliarder kroner som han på ulovlig vis skal ha tilegnet seg. Videre krever delstaten at ingen av Trump, hans tre barn og hans selskaper får drive forretninger i New York igjen de neste fem årene, eller at noen av selskapene i denne perioden får ta opp lån eller lignende. Videre at Trump Organization settes under til oppsyn av uavhengige inspektører og må legge frem alle regnskaper og forretningsavtaler de neste fem årene, og at alle styrene i Trump-familiens stiftelser byttes ut og erstattes av helt uavhengige styremedlemmer.

Letitia James og statsadvokaten i New York har kun etterforsket mulig økonomisk kriminalitet begått av Trump-sfæren i en sivilsak. Når det gjelder den kriminelle etterforskningen av Trump, hans barn og hans selskaper er disse sakene sendt videre til føderal etterforskning og det amerikanske skattevesenet IRS.

Ekspresidenten står midt oppe i flere andre alvorlige juridiske problemer, mistenkt for ulovlig valgkampfinansiering i New York, forsøk på valgsvindel i Georgia, tyveri av gradert materiale som ble funnet da hans hjem i Florida nylig ble ransaket av FBI, og hans eventuelle rolle i kuppforsøket og stormingen av Kongressen ifjor.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.