Mandag møtte USAs president Donald Trump journalister på plenen utenfor Det hvite hus. Han sparte ikke på godnyhetene da han fortalte om hvordan han tror at USA er i ferd med å «runde et hjørne» med tanke på koronaviruset.

Overfor ansamlingen spådde han dessuten en skarp gjeninnhenting i USAs økonomi i 2021.

– Akkurat nå er vi vitne til den raskeste gjeninnhentingen i arbeidsmarkedet etter en økonomisk krise i vårt lands historie. Neste år kommer til å bli det mest storslåtte året økonomisk sett noensinne, tror jeg, sa han ifølge CNBC.

De flotte ordene kommer tre dager etter at arbeidsmarkedsrapporten fra USA viste at det ble skapt nesten 1,4 millioner jobber i USA i august. Samtidig falt arbeidsledighetsraten fra 10,2 prosent i juli til 8,4 prosent i august. Tallene blir ofte omtalt som «månedens viktigste».

Tror på vaksine i høst

Dermed er om lag halvparten av alle jobbene som gikk tapt grunnet korona «hentet inn igjen».

– Økonomien er på vei opp i en V-form, sannsynligvis i en «kjempe-V-form», sa Trump, med en henvisning til flere toppnoteringer på Wall Street den senere tid.

Siden verdens aksjemarkeder krakket i mars som følge av viruset, har tek-giganter som Apple, Amazon og Tesla sendt Wall Street til himmels i de påfølgende månedene. I slutten av august nådde den teknologitunge Nasdaq-indeksen flere toppnoteringer. Stemningen har imidlertid vært langt mer dempet så langt i september. Mandag var Wall Street stengt på grunn av føderale fridagen Labor Day.

Videre ga Trump pressen også en oppdatering om utviklingen av en koronavaksine, og sa at den første kan være klar så tidlig som i oktober.

Disse tre vaksineprodusentene får tidligresultater denne måneden og neste
Tidligresultater fra tre vaksineforsøk er klare de neste ukene.
00:36
Publisert:

Ifølge den britiske kringkasteren BBC er det ingenting som tyder på dette. En vaksine tar vanligvis år å utvikle, produsere og godkjenne. Eksperter er ifølge kringkasteren enige om at en vaksine i første omgang kan være tilgjengelig i midten av 2021. Det vil i så fall være en vitenskapelig bragd, og det er ingen garanti for at den vil fungere, skriver BBC.

«Vi har gjort en utrolig jobb»

I møtet med pressen malte Trump et bilde av at USA har vært «ledende på alle mulige måter», sammenlignet med andre land med tanke på å hindre spredning av viruset.

– Vi har gjort en utrolig jobb i en fart som noen aldri har sett før. Det kunne tatt to eller tre år. I stedet blir det gjort på veldig kort tid. Vi kan sågar ha en vaksine klar i oktober, sa han.

Ifølge oversikten fra Johns Hopkins University er det registrert nesten 6,3 millioner smittetilfeller i landet per mandag 7. september, mens antallet døde er nå oppe i 189.114. I begge kategoriene er USA øverst blant alle land i verden.

Fem dagers glidende gjennomsnitt for antall smittede i USA ligger nå på 40.714, ifølge CNBC. Det er godt over nivåene da viruset først brøt ut i vår, men under toppen på 69.451 i midten av juli.

Hardt ut mot Biden

I møtet med pressen sparte Trump heller ikke på kruttet da han omtalte Demokratenes presidentkandidat Joe Biden. De to møtes for øvrig til valgkampens første debatte i slutten av september, der Fox News-nyhetsankeret Chris Wallace skal være ordstyrer.

Slik snakker Trump om Kamala Harris: – Hun var slem på et nivå som bare var grusomt
– Hun var mitt førstevalg, så vi får se hvordan hun vil fungere.
01:36
Publisert:

– Hvis Joe Biden blir president, så vil Kina eie USA, og alle andre land kommer til å smile, sa Trump, som videre snakket om å «koble seg fra» Kina.

– Ingen land noe sted, noensinne har svindlet oss som Kina gjør, sa han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.