USAs president Donald J. Trump skrev på Twitter onsdag at han vil sette i gang en etterforskning av det han påstår er valgfusk i presidentvalget.

Trump har i løpet av de siste dagene trappet opp anklagene om at blant annet ulovlige innvandrere stemte på motstander Hillary Clinton fra Det demokratiske partiet.

Clinton fikk nær tre millioner flere stemmer enn Trump.

Gjentar anklagene

Det var i et møte med ledere i Kongressen mandag denne uken at Trump skal ha sagt at han ville ha fått flest stemmer, om det ikke var for de tre til fem millioner ulovlige innvandrerne i USA.

Trump krever en granskning for å finne ut av følgende:

  • Var velgerne uten lovlig opphold i USA?
  • Har velgerne vært registrert i to delstater?
  • Stemte noen i avdøde velgeres navn?
  • Er valgprosedyrene sikre og gode nok?

Anklagene fra Trump er ikke nye. I november tvitret han det samme budskapet. Forskjellen er nå at Trump sitter som president og har makt til å sette i gang en etterforskning.

Donald J. Trump vant fjorårets presidentvalg, fordi han sikret seg flest valgmenn. Men utfordrer Hillary Clinton kapret nær 2,9 millioner flere stemmer.
Donald J. Trump vant fjorårets presidentvalg, fordi han sikret seg flest valgmenn. Men utfordrer Hillary Clinton kapret nær 2,9 millioner flere stemmer. (Foto: Paul J. Richards/AFP/NTB Scanpix)

Trumps pressetalsmann Sean Spicer ble under et pressemøte tirsdag grillet av en journalist om hvorvidt Trump hadde bevis for at det hadde funnet sted. 

– Jeg tror han (Trump, red.anm.) tidligere i kampanjen har ytret bekymring for valgjuks og folk som har stemt ulovlig. Han fortsetter å tro på dette basert på studier og bevis som er blitt fremlagt ham, uttalte Spicer under pressekonferansen.

Slår tilbake

Trumps utspill om valgfusk viser en «nådeløshet», ifølge USA-ekspert og forsker Clodagh Harrington ved De Montfort University i Leicester.

– Hillary Clinton fikk flest stemmer, men det er jo Trump som nå sitter i Det hvite hus. Trump opptrer svært konfronterende. Det er bekymringsfullt at Trump prioriterer dette i løpet av sin første uke som president, og at han ikke skyr en kamp. Han slår ti ganger tilbake mot enhver motstander, sier Harrington til DN.

Anklagene om juks vekker reaksjoner på tvers av partigrenser i USA.

Republikanske Paul Ryan, lederen i Representantens hus, mener Trump ikke har kommet med noe som tyder på valgjuks, ifølge BBC. Bernie Sanders, som tapte nominasjonskampen mot Clinton om å stille som presidentkandidat, mener anklagene fra Trump er «nonsens.»

Trump ønsker ikke bare en etterforskning av «juks», men også hvorvidt de nåværende valgprosedyrene er gode nok.

– Det er ikke lett å få tak i hva Trump legger i dette. Vi har heller ikke sett noen bevis på at det faktisk har forekommet juks, sier Harrington.

Se diskusjonen i videoen under.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.