Fortsatt er det nesten fem måneder til det avgjøres hvem som blir USAs president videre. På demokratenes side er det nærmest opplest og vedtatt at det blir tidligere visepresident Joe Biden som blir deres kandidat, selv om det formelt sett ikke avgjøres før i midten av august.

Den økonomiske tilstanden i USA spiller en helt sentral rolle for sittende presidenter som søker gjenvalg. Som følge av koronautbruddet og de påfølgende smitteverntiltakene har arbeidsledigheten skutt til værs, forbruket stupt og det er ventet en kollaps i landets bruttonasjonalprodukt.

Dermed kan det som før krisen var president Donald Trumps sterkeste kort, nå vise seg å være det som feller han.

En fersk studie gjort av Oxford Economics, gjengitt av CNN, viser at Trump ligger an til å tape med en historisk stor margin. Studien legger til grunn arbeidsledighet, disponibel inntekt og inflasjon for å forutse valgresultater. I den ferske rapporten, som ble lagt frem onsdag, viser tallene at Trump kun vil få 35 prosent av såkalt «popular vote».

Til sammenligning var prognosene før koronakrisen at Trump ville få rundt 55 prosent av disse stemmene. Skulle studien treffe blink, vil det bety det svakeste valgresultatet for en sittende president på 100 år, ifølge CNN.

Kun to bom

Oxford Economics' studie har truffet på hvilken kandidat som fikk flest stemmer av typen «popular vote» i hvert eneste presidentvalg siden 1948, med unntak av 1968 og 1976. I 1968 vant republikaneren Richard Nixon, mens det var demokraten Jimmy Carter som vant i 1976.

Ved to anledninger i perioden 1948 til nå har det skjedd at en kandidat ikke fikk flest «popular votes», men likevel vant valget. Det var republikaneren George W. Bush i 2000 og Donald Trump i 2016.

«Det må et økonomisk mirakel til for at folks lommebøker skal være i Trumps favør. Økonomien vil være et nært uoverstigelig hinder for Trump i november,» skriver Oxford Economics i rapporten.

Men det er ikke absolutt nødvendig for en kandidat å sikre seg flest «popular votes» for å vinne, noe Hillary Clinton fikk erfare da hun gikk til valg mot Trump i 2016. Den gangen sikret hun seg flest av disse stemmene, men i valgmannskollegiet (electoral college) fikk Trump flest stemmer. Det er sistnevnte som til slutt avgjør hvem som får bo i Det hvite hus.

I en separat studie av Oxford Economics, som tar for seg individuelle stater og den lokale, økonomiske utviklingen, viser tallene at Trump vil tape valgmannskollegiet med en margin på 328 til 210 stemmer.

Kollegiet utgjøres av totalt 538 valgmenn, tilsvarende de 435 representantene i Representantenes hus, de 100 senatorene i Senatet og tre valgmenn for District of Columbia. Et absolutt flertall på 270 valgmenn kreves for å kunne sikre seg seieren.

Favoritt hos bookmakerne

Donald Trump vant presidentvalget i 2016 med nesten tre millioner færre stemmer enn Hillary Clinton, tilsvarende nesten to prosentpoeng færre stemmer. De fleste ekspertene regner med at Joe Biden må ha fire-fem prosent større oppslutning enn Trump nasjonalt for å være sikker på seier.

På Realclear Politics' siste sameoversikt over ulike meningsmålingsinstitutter får Biden 4,5 prosentpoeng høyere oppslutning enn Trump.

– Årsaken til dette er valgsystemet som gir mye større uttelling for små stater, noe som er til Trumps fordel, sa NTNU-professor Jennifer Leigh Bailey til DN forrige uke.

Hun mener bettingselskapene og de som vedder på presidentvalget har fått med seg dette poenget, og derfor holder Trump som relativt klar favoritt til å vinne i november.

Realclear Politics fører statistikk over bettingselskapenes odds, og den siste måneden har Trump tatt en klar ledelse. Biden hadde en kort periode en syltynn ledelse, men nå gir bettingselskapene odds som tilsvarer at Trump har en ledelse på 9,2 prosentpoeng over Biden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.