New York Times publiserte en omfattende artikkel som gir detaljert innsyn og informasjon om president Donald Trump økonomi og forretningsinteresser søndag kveld.

Den slår hull på Trumps påstander om at han har betalt store beløp i skatt og at han er en vellykket forretningsmann.

– Dette er falske nyheter og oppspinn. Jeg har betalt skatt. Jeg har også betalt inntektsskatt til New York. Alt dette vil komme frem senere, sa en hardt presset amerikansk president søndag kveld.

Han gjentok at selvangivelsen er under revisjon av skattemyndighetene.

– Når revisjonen avsluttes vil jeg være stolt av å vise dem frem, sa Trump søndag kveld.

– Bekrefter vår verste frykt

I 2016, det samme året som han vant presidentvalget, betalte Trump 750 dollar (6000 kroner med daværende kurs, red anm.) i føderal inntektsskatt. I 2017 betalte han det samme.

I ti av de siste 15 årene før han ble president betalte han ikke føderal inntektsskatt i det hele tatt – ikke én amerikansk cent fra 2011 til 2014.

Slik reagerer Trump på skatteavsløringen
Nw York Times avslørte i helgen at Donald Trump ikke har betlat skatt i de ti av de siste femten årene.
01:50
Publisert:

Til sammenligning betalte han, eller Trump-selskaper, over 20 ganger mer i skatteparadiset Panama, og over 150.000 dollar i Filippinene – 200 ganger mer enn hva han betalte i inntektsskatt i hjemlandet i 2016.

– Som leder av Kongressens forsøk på å innhente Trumps selvangivelser, bekrefter denne oppsiktsvekkende artikkelen vår verste frykt, sier kongressrepresentant Bill Pascrell jr. fra Demokratene til Washington Post.

Avsløringene kommer to døgn før Donald Trump og den demokratiske presidentkandidaten Joe Biden møtes til den første presidentdebatten natt til onsdag. New York Times vil komme med nye avsløringer fra selvangivelsene de neste ukene før valget den 3. november.

– Trumps enorme økonomiske tap bekrefter at mens han forsøkte å fremstå som et vellykket finansgeni under valgkampen er Trump en juksemaker, svindler og kanskje den verste forretningsmannen i verden, sier Pascrell.

Profitt ble til underskudd

Som president har Trump blitt tvunget til å offentliggjøre begrenset informasjon om inntekter. Ifølge 2018-rapporten skulle han ha tjent minst 434,9 millioner dollar. Selvangivelsen viser at han tapte 47,4 millioner dollar, ifølge New York Times.

De neste fire årene er det forfall på lån på over 300 millioner som han har garantert for privat. Han skal være i en presset likviditetssituasjon, men sitter også på betydelige verdier.

Trump har utgiftsført over 70.000 dollar til sin egen frisør og minst 95.464 til sminkør for datteren Ivanka.

Det skal ha blitt foretatt konsulenthonorarer på 26 millioner dollar. Dette er sannsynligvis overføringer til barn et forsøk på å unngå arveskatt.

«De siste to tiårene har Trump betalt rundt 400 millioner dollar mindre i samlet føderal inntektsskatt enn en sammenlignbar velstående person i samme gruppe», skriver avisen.

– Det meste, om ikke alt, i New York Times-artikkelen virker å være feil. Det siste tiåret har president Donald Trump betalt mange titalls millioner dollar i personlig skatt til føderale myndigheter, blant annet mange millioner dollar siden han kunngjorde sitt kandidatur, sier Trumps advokat Alan Garten til avisen.

New York Times påpeker at advokaten sannsynligvis viser til andre føderale skatte, blant annet innbetaling til Medicare.

Mer suksessrik på tv enn det virkelige liv

Realitetsserien «The Apprentice», som for alvor gjorde ham kjent for amerikanske velgere, sørget for det meste av inntektene i årene før han ble politiker på fulltid. Tv-serien og lisensavtaler sørget for inntekter på totalt 427,4 millioner dollar, ifølge New York Times.

«Til syvende og sist har Mr. Trump vært mer suksessrik med å spille en forretningsmogul på fjernsyn enn å ha vært en i det virkelige liv», skriver den anerkjente avisen.

Pengeinnsprøytingen fra realitetsserien gikk til investeringer i golfbaner. Da tv-serien «The Apprentice» startet i 2005 eide han to golfbaner. 10 år senere eide han 15 golfbaner i USA og Europa.

Disse investeringene har vært et pengesluk, ifølge dokumentene New York Times har fått tilgang til. Trump National Doral ved Miami ble kjøpt for 150 millioner dollar i 2012. De påfølgende seks årene var tapene på 162,3 millioner dollar, ifølge de lekkede regnskapsrapportene.

De tre golfbanene i Europa har tapt 63,6 millioner dollar. Totalt har han tapt 315,6 millioner dollar på golfbaner. Luksushotellet i Washington, D.C., som ble åpnet i 2016, gikk med et underskudd på 55 millioner dollar de neste tre årene.

Flere i Trumps omgangskrets har sagt at årsaken til at han lanserte seg selv som presidentkandidat på forsommeren 2015 var for å øke oppmerksomhet – og verdien – rundt merkenavnet «Trump».

«Hans finansielle situasjon da han kunngjorde valgkampen gir en viss tilslutning til oppfatningen om at dette i alle fall delvis var en del av et forsøk på å gjenopplive merkevaren», skriver avisen.

– Store verdier

Amerikanske medier, politikere og advokater har i en årrekke forsøkt å få tak i Trumps private selvangivelser og regnskapsrapporter fra Trump Organization – det løst sammensatte selskapet som organiserer forretningsinteressene til Trump-familien.

– Det er ingenting å finne der, sa Donald Trump i et intervju med nyhetsbyrået AP den 16. mai 2016.

Avisen oppgir ikke kilder, men sier lekkasjene har kommet fra noen som har lovlig tilgang til dem. I motsetning til i Norge, er denne typen informasjon privat i USA. Trump-selskapene er ikke børsnotert, og det er svært begrenset innsyn- og informasjonsplikt.

Artikkelen på over 10.000 ord viser at det er mye å finne i dokumentene. Trump har sendt selvangivelser og regnskapsrapporter som skal viser store verdier, men som allikevel går med store underskudd og dermed ikke utløser skatteansvar.

Trump har siden 2015 sagt at han ikke kan offentliggjøre ligningene og regnskapene fordi de er under revisjon av amerikanske skattemyndigheter.

– Selv om de blir offentliggjort er de så kompliserte at folk ikke ville skjønne dem. De er store og skjønne, sa han på en pressekonferanse i juli 2018 da han på nytt ble spurt om han ville offentliggjøre ligningene, noe alle amerikanske presidenter har gjort siden 1970-tallet.

En føderal dommer på Manhattan i New York beordret i fjor høst Trump om å legge frem ligningene for åtte år. Dommeren avviste Trumps påstand om at han som president har juridisk immunitet mot kriminaletterforskning. Høyesterett har konkludert med det samme.

Det skal ikke være ny informasjon om forbindelser mellom Trump og Russland utover hva som tidligere er kjent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.