Når det gjelder pengepolitikk finnes det en gyllen regel for politikere og sentralbanker.

Politikere skal ikke blande seg i pengepolitikk og sentralbanker skal ikke blande seg i politikk.

I en kommentar i Bloomberg går USAs tidligere sentralbankmedlem og president for Feds New York-bank, William Dudley, langt i å argumentere for at sentralbanken bør blande seg inn i både handelskrigen og i presidentvalget i 2020.

Foreslår at sentralbanken nekter

Hvis handelskrigen fortsetter å tynge amerikansk økonomi, sier Dudley at den konvensjonelle måten å reagere på er å senke rentene. Han mener imidlertid at det kan få USAs president Donald Trump til å presse Kina enda hardere. Derfor tror han et rentekutt faktisk kan gjøre ting verre, og han foreslår at Fed nekter å «spille med» på Trumps handelskrig mot Kina.

Dudley mener videre at sentralbanken kan komme med en uttalelse hvor de eksplisitt sier at sentralbanken ikke vil redde en administrasjon som til stadighet tar dårlige valg i handelspolitikken og at Trump må ta konsekvensene av sine egne handlinger.

Argumenterer for innblanding i valg

«Jeg forstår og støtter Feds ønske om å være upolitiske. Men Trumps stadige angrep på Powell (sentralbanksjefen, red.anm.) og institusjonen har gjort det uholdbart», skriver Dudley.

Han mener sentralbanken står overfor følgende valg:

Enten tillate Trump-administrasjonen å fortsette mot eskalering i handelskrigen eller å sende et tydelig signal om at dersom administrasjonen gjør det vil presidenten bære risikoen – inkludert risikoen for å tape neste presidentvalg.

«Det er til og med et argument for at presidentvalget i seg selv faller inn under Feds ansvarsområde», skriver han.

Dudley forsvarer påstanden med at et gjenvalg av Trump utgjør en trussel mot USA og den globale økonomien, og mot sentralbankens uavhengighet og dens evne til å nå inflasjonsmålet.

«Hvis målet med pengepolitikken er å oppnå et best mulig langsiktig økonomisk utfall, burde Fed-medlemmene vurdere hvordan valgene deres vil påvirke det politiske utfallet i 2020», skriver Dudley, med en klar referanse til presidentvalget i USA neste år.

– Har verden gått av skaftet?

Flere har reagert kraftig på kommentaren fra William Dudley. Blant dem er Lawrence Summers, tidligere finansminister under Bill Clinton og sjef for USAs nasjonale råd under Barack Obama.

– Bill Dudleys kommentar er kanskje den minst ansvarlige uttalelsen av en tidligere finanstopp på flere tiår, skriver han på Twitter.

– Det er «Seven Days in May» hos sentralbanken. Har verden gått av skaftet, spør han, med en referanse til thrilleren fra 1964 hvor en militærpolitisk gruppe planlegger et statskupp.

Tony Fratto, tidligere talsperson for Det hvite hus under George W. Bush, sier kommentaren er tullete.

– Jeg er en stor tilhenger av Fed, men den Dudley-kommentaren er tullete. Den undergraver trolig Feds uavhengighet ved å vise avsindige forestillinger som noen Trump-tilhengere tror kommer til å skje, skriver han på Twitter.

Så hører det med til historien at Donald Trump flere ganger har bedt sentralbanken om å senke rentene for å styrke USAs konkurransekraft. Han har blant annet kalt Fed en «sta unge» som nekter å kutte rentene, sagt han heller kunne tenke seg Europas sentralbanksjef Mario Draghi og at han er i sin fulle rett til å sparke Powell. Videre har han kalt Powell «clueless» og en som har «lack of vision».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.