Demokratene har vært avhengige av å få minst fire republikanske senatorers stemme med dem i kravet om at presidentens tidligere sikkerhetsrådgiver, John Bolton, skal få vitne i riksrettssaken.

Det skal stemmes over spørsmålet når prosessen starter igjen fredag. En av de fire senatorene på republikansk side som kunne vært aktuelle for å stemme med Demokratenes krav, Lamar Alexander fra Tennessee, uttalte fredag at han likevel ikke vil stemme for Demokratenes krav.

Republikanerne har 53 plasser i Senatet mot Demokratenes 47. Dermed må fire republikanere slutte seg til Demokratenes krav for at forslaget om å innkalle Bolton og andre vitner skal få flertall.

Dersom det ikke åpnes for vitner i riksrettssaken, ender den trolig med frifinnelse og avsluttes alt fredag.

«Ikke behov»

Alexander sier han «ikke ser behovet for informasjon for å bevise noe som det allerede er avklart at ikke tilfredsstiller de høye kravene til å fastslå brudd på den amerikanske grunnloven».

Fra tidligere ble det kjent at den republikanske senatoren Susan Collins fra Maine og Lisa Murkowski fra Alaska ville stemme for å få flere vitnemål hørt i riksrettsprosessen mot Donald Trump. Det samme hadde også senator Mitt Romney fra Utah varslet.

Boltons bok

Bakgrunnen for saken er at Trump anklages for å ha forsøkt å presse Ukraina til å starte en etterforskning som ville involvert Joe Biden, som forsøker å bli Demokratenes kandidat i presidentvalget til høsten.

Ifølge New York Times har USAs tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton i et bokutkast skrevet at Trump i fjor sa at han ønsket å holde tilbake militærhjelp til Ukraina inntil ukrainske myndigheter startet en etterforskning av Biden. Han kan bli Trumps motkandidat i høstens presidentvalg.

Demokratene argumenterte onsdag for at Boltons bok ikke kan ignoreres, og de presset på for å få Senatet til å innkalle flere vitner i riksrettssaken.

(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.