–Donald Trump sier mediene ikke lenger burde få lov til å bruke anonyme kilder, men bruker selv slike kilder. Trumps doble standarder og hans forståelse for sannhet minner oss om Orwells «Animal Farm» og «1984», hvor kun ideologien som støtter dem som har makt er sett på som sannheten og alt annet blir sett på som falskt, sier medieprofessor Christian Fuchs ved University of Westminster i London til DN.
President Donald Trump og hans administrasjon har tidligere gått hardt ut mot bruken av anonyme kilder og lekkasjer til medier. I presidentvalgkampen kom en rekke anonyme kvinner med anklager om seksuell trakassering rettet mot Trump, og i ukene før han ble innsatt som president ble en rapport med anklager om Trumps Russland-forbindelser publisert, også basert på anonyme kilder.
Professor Fuchs trekker paralleller til George Orwells romaner om autoritære myndigheter når han beskriver Trumps holdninger til medier og hvordan han har brakt denne saken frem i lyset.
Angrep Obama
Graverende påstander fra anonyme kilder som til tider grenser over i konspirasjonsteorier har vært en gjenganger i USAs Trumps korte politiske karriere.
I kjølvannet av massiv kritikk og kontroverser knyttet til Trump og hans administrasjons forbindelser til Russland og russiske myndigheter fyrte Trump selv i helgen av en serie twittermeldinger med anklager mot sin forgjenger, Barack Obama.
Medieprofessor Christian Fuchs mener Trump vrir på sannheten.
– Trump bruker både falske nyheter og anklager om at ekte nyheter er falske for å øke sin egen makt og å undergrave sine kritikere.
Trumps opptreden bekymrer også USA-forsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier.
– Politikken til Trump er grei nok, men det er personligheten og lederskikkelsen til Trump som er bekymringsverdig. Om du har en president som stimulerer til konflikter og forsøker å skape en krise er det grunn til å vise bekymring for hvordan dette skal ende. Det kan fort bli en utfordring for det demokratiske systemet i USA, sier Melby.
Anklager om ulovligheter
Twittermeldingene fra Trump anklager Obama for å ha beordret ulovlig overvåkning av Trump og hans medarbeidere i Trump Tower senest i oktober 2016 – og baserer seg på medierapporter fra kontroversielle kilder med vage henvisninger til anonyme kilder.
Det hvite hus fulgte søndag opp med en oppdatering om at presidenten ber den amerikanske Kongressen å undersøke uspesifiserte «rapporter» om at Obama misbrukte sin presidentmakt for å igangsette «potensielt politisk motiverte etterforskninger like før valget i 2016».
Det hvite hus opplyser til Washington Post at Trumps anklager baserer seg på medierapporter, og ikke på amerikansk etterretning.
Lang historie
Slik har saken utviklet seg frem til mandag ettermiddag:
Dagen før det amerikanske presidentvalget publiserer det britisk-amerikanske nyhets- og kommentatornettstedet Heatstreet, som omtaler seg som «høyresidens Huffington Post», en artikkel der det siterer to ikke-navngitte kilder på at FBI fikk en såkalt Fisa-tillatelse til å overvåke Trump og hans medarbeidere som en del av en etterforskning om Russlands innblanding i det amerikanske valget.
Dette er ifølge Washington Post anklager og opplysninger som har sirkulert blant amerikanske medier i lang tid, uten at de har kunnet verifiseres hverken med anonyme eller åpne kilder.
I forrige uke skal Trumps rådgivere ha sirkulert en artikkel fra det kontroversielle nettstedet Breitbart News, publisert 3. mars, internt i Det hvite hus. Artikkelen viser til et innslag fra den konservative radiopersonligheten Mark Levin som hevder å vise til offentlig tilgjengelig informasjon, deriblant Heatstreet-artikkelen, som bevis for at Obama beordret avlytting av Donald Trump.
Etter at Trump sendte ut sin Twitter-tirade med Obama-anklager søndag kom Det hvite hus med en oppklaring: Trump støttet seg på medierapporter – og viste til artiklene i Breitbart og Heatstreet i tillegg til nyhetsartikler fra BBC og New York Times, som omtaler mulig etterforskning av Trump, men ikke omtaler Obama eller hans administrasjon.
Benekter anklagene
FBI-sjefen har benektet anklagene. Justisdepartementet har ikke villet kommentere saken.
Obama har i en uttalelse via en talsperson nektet for anklagene og nekter kategorisk at Obama beordret overvåkning av Trump, men utelukker ikke at Trump ble overvåket. Det poengterer blant annet Obamas tidligere taleskriver Jon Favreau på Twitter.
Obamas tidligere sikkerhetssjef sa søndag at han kategorisk avviser Trumps anklager. Mandag morgen amerikansk tid sa en talskvinne for Det hvite hus at hun «ikke tror» Trump godtar Obamas, FBI-sjefens eller den tidligere sikkerhetssjefens avvisninger av anklagene.(Vilkår)