Situasjonen er uavklart, men partienes ledere forhandler fredag om et republikansk forslag som legger opp til at den avgjørende avstemningen om frifinnelse skjer først onsdag.

Senatorene har antydet at de ønsker mer tid til å debattere riksrettstiltalen mot Trump offentlig og å lufte sine meninger om saken, opplyser en republikaner som er kjent med forslaget, til nyhetsbyrået AP fredag.

Det opprinnelige tidsskjemaet åpnet for at punktum kunne blitt satt for riksrettssaken natt til lørdag norsk tid. Hvis demokratene godtar tilbudet fra Senatets republikanske flertallsleder Mitch McConnell, vil det likevel holdes en avstemning om vitner senere fredag.

Kan drøye

Men uansett utfall i den avstemningen vil Senatet kunne samles igjen mandag og muligens også tirsdag for en ny diskusjon. En siste avstemning om riksrettstiltalen skal ifølge forslaget holdes onsdag.

Mandag starter Demokratenes nominasjonsvalg i Iowa, og tirsdag skal Trump holde sin årlige tale om rikets tilstand. Det republikanske flertallet vil etter alt å dømme frikjenne Trump. Det trengs to tredels flertall for å avsette ham.

Da høringen begynte fredag kveld norsk tid, var det ingenting som tydet på at demokratene vil nå gjennom med sitt krav om å kalle inn vitner og legge fram nye bevis i saken.

– Meningsløs frifinnelse

Kun to republikanere var ventet å stemme med demokratene, mens en tredje som tidligere har vært i tvil, Lisa Murkowski, ga beskjed om at hun vil si nei da hun ankom fredagens høring.

Demokratene trenger fire republikanske stemmer for å få gjennomslag.

Demokratene mener republikanerne har gjort riksrettssaken til en farse.

– Dette landet er på vei mot den største dekkoperasjonen siden Watergate. Hvis mine republikanske kolleger nekter å vurdere vitner og dokumenter i denne rettssaken, vil frikjennelsen av presidenten være meningsløs, sa Senatets minoritetsleder, demokraten Chuck Schumer, da han fredag ankom Kongressen.

Maktmisbruk

Demokratene i Representantenes hus har tiltalt Trump for maktmisbruk i forbindelse med at han holdt tilbake militærbistand til Ukraina og samtidig ba Ukrainas president etterforske tidligere visepresident Joe Biden. De anklager ham også for å ha hindret etterforskningen.

Under fredagens møte var det duket for en fire timer lang debatt om anklagene mot Trump, som skulle rundes av med en avstemning om vitner.

Bolton skriver om møte i mai

Blant vitnene demokratene har villet innkalle, er USAs tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton. De siste dagene har det kommet flere lekkasjer fra en bok han har skrevet, og som etter planen skal utgis i mars.

Fredag skrev The New York Times at Bolton allerede i mai skal ha blitt spurt av Trump om å få i stand et møte mellom presidentens private advokat Rudy Giuliani og Ukrainas nyvalgte president Volodymyr Zelenskyj. Møtet skulle holdes i forbindelse med at Trump ønsket å få Ukraina til å sverte demokrater, ifølge avisen.

Flere andre rådgivere i Det hvite hus skal ha vært til stede da Trump kom med forespørselen.

Både Trump og Giuliani avviser kategorisk Boltons beskrivelse.

– Jeg instruerte aldri John Bolton til å ordne et møte for Rudy Giuliani – en av USAs fremste korrupsjonsjegere og den utvilsomt største borgermesteren i New Yorks historie – med president Zelenskyj. Det møtet skjedde aldri, heter det i en uttalelse fra Trump.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.